Slovenija 12.12.2012 15:34

Igralec Jure Henigman med deseterico mladih zvezd v vzponu

Berlin, 12. decembra - Pri European Film Promotion (EFP) so v deseterico izjemnih evropskih mladih igralcev, izbranih za projekt "Shooting Stars" (Zvezde v vzponu), uvrstili tudi slovenskega igralca Jureta Henigmana. Skupaj z ostalimi vzhajajočimi talenti se bo Henigman med 9. in 11. februarjem predstavil v sklopu 63. Berlinala.

Mednarodna žirija filmskih profesionalcev je talente izbrala na podlagi vlog v celovečernih filmih in izkazanega potenciala, ki naj bi jim omogočil kariero na svetovni filmski sceni. Za Henigmana se je žirija odločila na podlagi vloge Gregorja v filmu Izlet režiserja Nejca Gazvode, ki je tudi slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja. Henigman je sicer zaposlen v Mestnem gledališču ljubljanskem.

"Način, s katerim je njegov obraz prikazal množico emocij, je odziven, jasen, natančen in fascinanten. V filmu Izlet je z osupljivo naravnim izrazom pokazal svojo izjemno sposobnost za kombiniranje širokega razpona emocij," so obrazložitev žirije povzeli na javni agenciji Slovenski filmski center (SFC). Henigman se bo v Berlinu predstavil tudi z vlogo v filmu Nahrani me z besedami režiserja Martina Turka.

Žirijo so sestavljali režiserka iz Bosne in Hercegovine Jasmina Žbanić, nemška producentka Bettina Brokemper, francoski novinar Thierry Cheze, vodja igralske agencije iz Velike Britanije Jina Jay ter italijanska igralka in "Shooting Star" iz leta 2009 Alba Caterina Rohrwacher.

V Berlinu se bo Henigman srečal z nadarjenimi mladimi igralci s Finske, Francije, z Nemčije, Danske, Italije, Romunije, Švedske, Švice in s Kosova. Skupaj s kolegi se bo udeležil tridnevnega programa, ki vključuje intervjuje z mednarodnimi igralskimi agencijami, predstavitve v svetovni filmski industriji, novinarsko konferenco, nastop pred fotografi in delavnico.

Vrhunec projekta je podelitev "Shooting Stars" nagrad na glavnem odru festivala Berlinale Palastu, so še sporočili s SFC.

Slovenija je članica zveze EFP, ki nagrade podeljuje, od leta 2005. Na začetku je bilo pridruženih članic promocijsko-marketinške hiše malo in so lahko njeni člani predlagali svoje kandidate, ki se bodo na Berlinalu predstavili kot zvezde v vzponu. Leta 2008 pa se je število članic povečalo, zato so pri izboru zvezd v vzponu morali uvesti selekcijo. Projekt "Shooting Stars" finančno podpira Media program Evropske unije in članice EFP.

Doslej so Slovenijo v sklopu projekta "Shooting Stars" na Berlinalu predstavljali Marko Mandić, Aleksandra Balmazović in Iva Krajnc.