Slovenija 13.12.2012 6:00

Film Hobit: Nepričakovano popotovanje v slovenskih kinih

Ljubljana, 13. decembra - Film Hobit: Nepričakovano popotovanje, prvi v trilogiji filmske različice priljubljene literarne serije Hobit J. R. R. Tolkiena v režiji Petra Jacksona, danes prihaja na redni spored slovenskih kinematografov. Film sledi zgodbi hobita Bilba Bisagina, ki namerava od zmaja Smauga prevzeti nekoč izgubljeno kraljestvo škratov Erebor.

Trije filmi o hobitu Bilbu prinašajo zgodbo iz Srednjega sveta 60 let pred dogajanjem v Gospodarju prstanov, ki ga je Jackson ovekovečil v mednarodno uspešni trilogiji.

"Bilba nagovori Gandalf Sivi - ki se pojavi kot strela z jasnega - in hobit se znajde v družbi 13 škratov pod poveljstvom legendarnega vojskovodje Thorina Hrastoščita. Pot jih prek nevarnih ozemelj, polnih goblinov in orkov, smrtonosnih vargov in čarovnikov, vodi v Divjino. In čeprav njihov cilj leži na vzhodu in v pustinji pod Samotno goro, morajo najprej ubežati goblinskim predorom, kjer Bilbo sreča bitje, ki bo za vedno spremenilo njegovo življenje - Goluma," so vsebino filma povzeli pri Blitz Film & Video Distribution.

Pri distribucijski hiši so kot zanimivosti med drugim navedli, da so med snemanjem filma, ki je trajalo 266 dni, za izdelavo obraznih protez porabili štiri tone silikona, sedem kilometrov traku za pritrjevanje brad ter deset kilogramov človeških las za lasulje.

Film Hobit: Nepričakovano popotovanj je svetovno premiero doživel 28. novembra v novozelandskem Wellingtonu. Med drugimi so se je udeležili glavni igralec Martin Freeman ter Cate Blanchett in Elijah Wood. Oboževalci so igralce ob rdeči preprogi pričakali s škratovskimi ušesi in čarovniškimi klobuki.