Na hitro prelistano 15.12.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 15. decembra - Pri založbi Modrijan so izdali roman Boruta Goloba Raclette, pri Slovenski matici pa delo francoskega zgodovinarja Pierra Milze Zgodovina Italije. Založba Krtina je izdala teoretsko delo Josepha Vogla Prikazen kapitala, Tehniška založba Slovenije pa slikanico Sneguljčica v priredbi Stelle Gurney z ilustracijami Zdenka Bašića in Manuela Šumberaca.

Ljubljana. Slikanica o Sneguljčici. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica o Sneguljčici.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Boruta Goloba z naslovom Raclette. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Boruta Goloba z naslovom Raclette.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Pierra Milze z naslovom Zgodovina Italije. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Pierra Milze z naslovom Zgodovina Italije.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Josepha Vogla z naslovom Prikazen kapitala. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Josepha Vogla z naslovom Prikazen kapitala.
Foto: STA

RACLETTE - DRUGI ROMAN SLOVENSKEGA PISATELJA BORUTA GOLOBA

Raclette je drugi roman Boruta Goloba po prvencu Smreka bukev lipa križ, ki je izšel leta 2009. V tokratnem romanu je v ospredju protagonist, ki je notorični brezposelnež. V svojih mislih secira vse, kar se znajde na njegovi poti: svojo drago - ta je, nezanemarljivo, humanitarna delavka - njenega sodelavca in njene starše, najboljšega družinskega prijatelja, diplomatsko plodne Habsburžane, bivšega sošolca - nekdanjega arestanta in zdaj uspešnega biokmeta, zavod za nezaposlovanje, new age, dnevno politiko in celo knjigo, ki ima nekaj s smrekami in lesom nasploh. Vsi ti pojavi so napleteni v kronologijo enega samega dne - ko sta se z njegovo partnerko razšla. Povod za to drastično dejanje je lahko le nekaj tako banalnega, kot je smrdljiva, zdrizasta stvar z eksotičnim imenom - raclette. Borut Golob (1973) se je med slovensko literaturo in bralstvom znašel z omenjenim prvencem, s katerim je povzročil kar nekaj prelitega črnila in med drugim prišel med deseterico za kresnika.

ZGODOVINA ITALIJE - CELOVIT PREGLED ZGODOVINE DEŽELE NA APENINSKEM POLOTOKU

Zgodovina Italije je po mnenju mnogih zgodovinarjev najboljše zgodovinsko delo o tej deželi. Redko katera evropska dežela ima tako burno, nepričakovanih obratov in pretresov polno zgodovino kot Italija. Na tem območju so preizkusili najrazličnejše oblike politične organizacije in jih neredko tudi izvažali. V antični dobi je bilo to območje središče mogočnega cesarstva, ki je obsegalo Sredozemlje, velik del Evrope in nemajhen del Azije, v srednjem in v začetku novega veka kulturno in trgovsko središče Evrope, od 70. let 19. stoletja pa dežela uveljavljajoče evropske sile, ki se je poskuša v 20. stoletju v skrajnem in nasilnem nacionalističnem krču sosedom vsiliti kot eden odločilnih dejavnikov novega, v Nemčiji zamišljenega, evropskega in svetovnega političnega reda. Obenem velja omeniti, da v več kot tri tisočletja dolgi zgodovini Italije skoraj ni obdobja, ki ga ne bi zaznamovala izjemna kulturna, umetniška in znanstvena ustvarjalnost. Italijanski umetniki in učenjaki so bili stoletja vzor drugim evropskim narodom. Ker je razmeroma malo del, ki strnjeno podajajo celotno zgodovino Italije, je knjiga francoskega zgodovinarja italijanskega porekla Pierra Milze še toliko bolj dragocena. Monografija namreč prikazuje zgodovino Italije od prvega tisočletja pr. n. št. do druge Berlusconijeve vlade v začetku 21. stoletja. Milza velja za enega najuglednejših francoskih strokovnjakov za zgodovino fašizma in Italije 19. in 20. stoletja. Delo sta prevedli Vesna Velkovrh Bukilica in Irena Trenc Frelih.

PRIKAZEN KAPITALA - KRITIČEN POGLED NEMŠKEGA FILOZOFA NA GOSPODARSKE KRIZE

Nemški filozof se v delu Prikazen kapitala sprašuje, ali so navidez iracionalna sesutja sistema, nenapovedljive in kvazi presenetljive krize le izjemni dogodki, ali gre za regularne procese v pogonu kapitalističnih ekonomij. V uvodu avtor zapiše, da je prav s t.i. krizami zadnjih desetletij na dan privrelo vprašanje, ali se na prizoriščih mednarodnega finančnega gospodarstva odvija učinkovito sodelovanje umskih akterjev ali nemara spektakel golega brezumja. Prikazen kapitala je tako kritično delo o trenutno morda najbolj izpostavljeni temi današnjega časa. Knjigo je prevedel Marko Bratina. Joseph Vogl je nemški filozof, literarni zgodovinar in kulturolog, ki na Humboldtovi univerzi v Berlinu poučuje literarno in kulturno ter medijsko znanost. Obenem je stalni gostujoči profesor na Univerzi v Princetonu.

SNEGULJČICA - SLIKANICA S KLASIČNO PRAVLJICO O PRELEPI PRINCESKI

Slikanica o Sneguljčici ponuja precej podobno različico prvotne pravljice bratov Grimm. Sneguljčica je lepa deklica, ki se jo želi znebiti ljubosumna kraljica. Sneguljčica na begu naleti na domovanje sedmerih palčkov. Videti je, da bo lahko pri njih zaživela brez strahu, vendar kraljičina kruta, pretkana čarovnija ne pozna meja. Slikanica s priredbo klasične pravljice ima obliko postavljanke, ki vsebuje presenečenja za otroke. Če povlečejo trak, jih bo kraljica zbodla v prst, če zasučejo kolesce, se bodo prikazala gozdna bitja. Lahko tudi pokukajo skozi okna hišice sedmerih palčkov, listajo po kraljičini bukvi smrtonosnih urokov in se razveselijo, ko se Sneguljčica predrami iz čarovnega spanca. Besedilo je prevedla Živa Hren.