EPK 2012 14.12.2012 4:00

Po mariborskih ulicah danes začetek slovesa od EPK

Maribor, 14. decembra - Po Mariboru se bo danes začelo pestro dogajanje ob zaključku Evropske prestolnice kulture. Do nedelje bodo po mestu na sporedu koncerti, literarni dogodki, predstava, modni performans, šahovski turnir, razstave, projekcije in delavnice. Uradna predaja naziva prihodnjima EPK mestoma Marseille in Košice bo v soboto ob 19. uri v Narodnem domu Maribor.

Med drugim bo danes v mariborskem Koloseju na sporedu premiera dokumentarnega filma o pisatelju Dragu Jančarju, v soboto popoldne bodo na Trgu Leona Štuklja brezplačno delili 13. knjigo projekta Dvanajst, ponovno pa bodo z glasbenimi nastopi tudi oživeli odri, ki so čez poletje v okviru EPK delovali po mestu.

Maribor bo naziv EPK naslednikoma Marseillu in Košicam predal v soboto. Prireditev je zrežiral Matej Filipčič, ki je pripravil že januarsko otvoritveno slovesnost, dogajanje pa bo povezoval komik Tadej Toš. Dogodek naj bi bil odprtega tipa, brez uradnih govorcev, saj želijo organizatorji zaključiti EPK predvsem z zahvalo meščanom in vsem, ki so sodelovali pri projektu.

Dogajanje v Mariboru je pestro že ves teden. Osnovnošolcem iz Maribora in partnerskih mest so v spomin na EPK poklonili lonček z zrnom ajde in tako predstavnikom mlade generacije kot nosilcem bodočega razvoja simbolno predali seme kulturnega razcveta.

Prihodnji teden bodo sledile zaključne prireditve EPK v partnerskih mestih. V Guimaraesu se bodo od naziva EPK poslovili 21. decembra.