EPK 2012 14.12.2012 10:00

V Mariboru premiera dokumentarca o Dragu Jančarju in njegovem mestu

Maribor, 14. decembra - V Koloseju Maribor bo ob 19. uri premiera dokumentarnega filma o pisatelju Dragu Jančarju z naslovom Pisatelj in mesto. Film, ki so ga posneli v Mariboru v času Evropske prestolnice kulture (EPK), pisatelju sledi po prizoriščih EPK in ga spremlja ob pogovorih s prijatelji in gostoma Claudiom Magrisom in Karlom-Markusom Gaussom.

Jančar v dokumentarcu spregovori o literaturi, ki na svojstven način reflektira mesto in njegovo zgodovino. Pisatelj se sprehodi med literarnimi postajami - ambientalnimi svetlobnimi napisi naslovov njegovih del, ki v letu EPK zaznamujejo posamezne dele mesta, so sporočili iz zavoda Maribor 2012.

Dokumentarec Pisatelj in mesto med drugim odgovarja tudi na vprašanje, kako je Maribor s svojimi prostori, nepomembnimi skritimi kotički in monumentalnimi mestnimi zgradbami vplival na mladega človeka, ki je pozneje postal pisatelj. Spregovori o tem, kako so življenjski dogodki vplivali na nastanek Jančarjevih knjižnih del, kako mesto lahko zaznamuje človekovo oziroma pisateljevo usodo ter v kolikšni meri je umetnik ogledalo mesta oziroma mesto ogledalo umetnika.

Film je režirala Maja Weiss, ki je med drugim zapisala, da je Jančarjeva literatura strastna in sočna, misel pa ostra in vizionarska. Pisatelj po njenih besedah ni le velik pripovednik v literarnih delih ampak tudi pred kamero. Film je posnet v Mariboru v času EPK, "kamor se Jančar kot dolgo pričakovani gost in domačin, končno vrne - domov", piše Weissova.

Ob Jančarju v filmu nastopajo še Mitja Čander, Zora A. Jurič, Claudio Magris, Karl Markus-Gaus, Nataša Barbara Gračner, Vlado Novak, Vesna Milek, Tone Partljič in drugi.

Drago Jančar je največkrat prevajani sodobni slovenski pisatelj. V delih obravnava spore posameznika z aktualnim družbenim okoljem ter pripoveduje o tragičnem spopadu med individualno človeško eksistenco in kaosom objektivnega sveta. V dramskem opusu upodablja posameznika, ki v sporu z neobčutljivim sistemom praviloma propade. Pomembna je tudi Jančarjeva esejistika, ki se ukvarja z eksistencialnimi in političnimi vprašanji intelektualcev v sodobnem, posebej socialističnem svetu.

Za svoj književni opus je Jančar prejel številne nagrade. Je štirikratni prejemnik Grumove nagrade za drame, trikratni dobitnik Rožančeve nagrade za eseje, prejel je tudi nagrado Prešernovega sklada in Prešernovo nagrado, evropsko nagrado za kratko prozo in Herderjevo nagrado ter evropsko književno nagrado ACEL. Za tri romane - Zvenenje v glavi, Katarina, pav in jezuit ter To noč sem jo videl - so mu podelili kresnika.

Jančar je končal višjo pravno šolo v Mariboru. Po študiju je bil zaposlen kot novinar pri časniku Večer. Leta 1974 so ga obtožili razširjanja sovražne propagande in ga zaprli. Pozneje je bil svobodni pisatelj in dramaturg pri Viba filmu. Je urednik in tajnik pri Slovenski matici. Od leta 2001 je član SAZU.