Intervju 27.12.2012 10:41

Želje za slovensko kulturo v letu 2013

pripravila Maja Čehovin Korsika

Ljubljana, 27. decembra - Leto 2012 je bilo za kulturo polno pretresov, ki so sledili ukinitvi samostojnega ministrstva za kulturo. Med drugim je prišlo do omejitev delovanja javnih agencij za knjigo in film, ukinitve centra za sodobni ples in ustavitve razpisa za uprizoritvene umetnosti. Kaj želijo slovenski kulturi v letu 2013, je za STA razkrilo nekaj kulturnikov.

Ljubljana. Tihi protest na ploščadi pred Cankarjevim domom proti ukinitvi kulturnega ministrstva, vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana Uroš Grilc, akademski kipar Marko Pogačnik, umetniški vodja in direktor centra kulture Španski borci Iztok Kovač, gledališki režiser Jernej Lorenci in letošnja dobitnica Borštnikove nagrado za mlado igralko Nika Rozman. Foto: STA

Ljubljana.
Tihi protest na ploščadi pred Cankarjevim domom proti ukinitvi kulturnega ministrstva, vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana Uroš Grilc, akademski kipar Marko Pogačnik, umetniški vodja in direktor centra kulture Španski borci Iztok Kovač, gledališki režiser Jernej Lorenci in letošnja dobitnica Borštnikove nagrado za mlado igralko Nika Rozman.
Foto: STA

Vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana Uroš Grilc ima tri želje za slovensko kulturo v letu 2013:

"Prva zadeva genezo kulture, zato je ta želja njena anima: sprostiti ustvarjalnost, več ustvarjalnosti, nikoli dovolj ustvarjalnosti! Naj gre za fizični ali duhovni prostor, za diskurz ali občo podobo sveta, kultiviranje pomeni porajanje ustvarjalnosti, pomeni ustvarjanje tiste razlike, ki prinaša več in bolje, ki prinaša razvoj.

Druga želja zadeva strukturo slovenske kulture: v primerjavi s katerokoli soseščino slovenska kulturna krajina fascinira po obsegu produkcije, navduši z raznovrstnostjo obstoječih izrazov in poetik, manj pa z ambicioznostjo in vrhunskostjo, ki bi jo postavljala na svetovni zemljevid, pa tudi z njeno dostopnostjo. Žal, kajti slovenska kultura nastavke za kaj takega brez dvoma ima. Velikopoteznost in preseganje samozadostnih kulturnih vrtičkov, čeravno pretežno zgledno obdelanih, povezovanje in sodelovanje ključnih producentov ter odpiranje k občinstvu je ambiciozna želja, ki se lahko uresniči le s predrugačenjem določenega strukturnega samorazumevanja kulture.

Tretja želja, ki sledi genezi in strukturi, je politična. Ne more biti drugačna, kajti vladavina princa teme in žiga-žaga politike ni le brez kančka vizije in stika z realnostjo, temveč brezglavo uničuje genezo in strukturo slovenske kulture. Pot v brezdanje brezno, tlakovana s stoterimi čudesi varčevanja in prav ničemer drugim. Slovenski kulturi želim, da v prihodnjem letu dobi oblast, ki bo ustvarjalnost, znanje in znanost de facto postavila kot gibalo razvoja družbe in države, ne pa z njimi obračunavala kot s polji potrate ali jih ovijala v prazne retorične bravure."

Nekdanji član skupine OHO, kipar in zdravilec zemlje Marko Pogačnik si želi:

"Da kultura v letu 2013 ne bi bila več kultura v ozkem pomenu besede, temveč da bi postala kultura bivanja, kultura človekovega ljubečega odnosa do vseh so-bitij na planetu in kultura sožitja med ljudmi, čeprav smo si različni. Želim, da kultura ne bila več izraz za postranske dejavnosti v družbi, temveč območje, znotraj katerega lahko vsak človek svobodno razvija svojo ustvarjalnost, ne da bi s tem omejeval druge ali zatiral bitja drugih razsežnosti."

Umetniški vodja in direktor centra kulture Španski borci Iztok Kovač je v imenu ekipe posredoval Nietzschejevo misel: "In tisti, katere so videli plesati, so se zdeli nori onim, ki niso slišali glasbe."

Priložil je tudi fotografijo, na kateri so Božiček, Dedek Mraz in Miklavž. Prvi v rokah drži napis: "Vzeli ste nam Center za sodobni ples, umetnosti ne damo!", zadnji pa z napisom sporoča: "Nismo več strici iz ozadja, zdaj smo kralji ulice."

Napisi letijo na ukinitev javnega zavoda Center sodobnih plesnih umetnosti konec avgusta letos. "Iniciativa prepotrebne institucionalizacije sodobnega plesa se je postopoma gradila že celo desetletje, zdajšnja vlada pa ga je brez pogajanja s stroko enostransko ukinila in tako našo trenutno dejavnost ter našo prihodnost v celoti marginalizirala," je malodušje v vrstah plesalcev pojasnil Kovač.

Gledališki režiser Jernej Lorenci, ki je med drugim v Mestnem gledališču ljubljanskem režiral predstavo Nevihta, veliko nagrajenko letošnjega Borštnikovega srečanja, je zapisal takole:

"Najprej si želim, da kultura ne bo postala zgodovinsko-arheološki pojem.
Potem si želim oblasti, ki bo kulturna, pa tudi kultivirana: torej nove oblasti.
Želim si tudi, da bi ne razumeli kulture v tako ozkem pomenu besede.
In da bi bili s pojmom umetnost previdnejši.
Torej si želim v umetnosti več umetnosti.
Kot si želim tudi več gledališča v gledališču.
Pa da bo v kulturi in umetnosti več prostora za mlade."

Letošnja dobitnica Borštnikove nagrado za mlado igralko Nika Rozman pa slovenski kulturi v letu 2013 želi:

"Da se odpira, pogovarja, sprašuje, da se povezuje, da opazuje, se ozavešča, da se oglaša, da je glasna, neustrašna, nora, da se ne uklanja, da je dejavna, da trenira, da prežvekuje, pretaka, da se ne slepi, da ne zaspi, da projecira, provocira, da jezi, da žgečka, da brca, da komunicira in ne politizira, da ne tekmuje ampak ustvarja, da ne taktizira ampak razgalja. Da je upoštevana, vidna in da se jo čuti."