Svet 16.12.2012 6:00

Eminova in Hockney obdarila britansko kraljico ob jubileju

London, 16. decembra - Ob diamantnem jubileju so britansko kraljico Elizabeto II obdarili tudi britanski umetniki, med katerimi sta bila David Hockney in Tracey Emin. Hockney ji je poklonil umetnino, ki jo je ustvaril na iPadu, Eminova pa njen imaginarni portret, naslovljen "HRH Royal Britannia", je pisal britanski BBC.

Velika Britanija, London. Kraljica Elizabeta II. in soprog princ Philip. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Kraljica Elizabeta II. in soprog princ Philip.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kraljeva umetniška akademija je 97 del, med katerimi so grafike in oljne slike, britanski kraljici izročila pred mesecem dni. Skrbnik kraljeve zbirke je dejal, da gre za bogat nabor del, ki predstavljajo "najboljše v sodobni britanski umetnosti".

Kraljica Elizabeta II je podpornica Kraljeve umetniške akademije, ki jo je leta 1768 ustanovil kralj Jurij III. Kurator grafik in risb Martin Clayton je dejal, da je tokratno darilo akademije bolj živahno in raznoliko v primerjavi z darili, ki jih je kraljica prejela ob kronanju ali srebrnem jubileju.

Dodal je, da so umetniki, ki so svoje umetnine podarili kraljici, izbrali svoja najboljša dela. V nekaterih primerih gre za zelo osebna darila. Joe Tilson je na primer naslikal razglednico, ki jo je naslovil na njeno veličanstvo.

Dela so uvrstili v kraljevo zbirko in bodo prihodnjo jesen razstavljena v v Buckinghamski palači.