EPK 2012 17.12.2012 6:00

V Novem mestu zaključek EPK z Uporom Zemlje

Novo mesto, 17. decembra - V Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri uprizorili glasbeni-gledališko-plesni večmedijski projekt Upor Zemlje, ki ga je ob nizu sodelavcev zasnoval novomeško-newyorški saksofonist Igor Lumpert. Z njegovo predstavo bodo v novomeški občini zaključili leto sodelovanja pri projektu Evropska prestolnica kulture (EPK).

Novo mesto, ob reki Krki. Pogled na zamrzujočo Krko na območju Novega mesta. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto, ob reki Krki.
Pogled na zamrzujočo Krko na območju Novega mesta.
Foto: Rasto Božič/STA

Kot je povedala direktorica Kulturnega centra Janeza Trdine Vesna Dular, je Upor Zemlje večmedijski projekt, ki vključuje različne umetniške zvrsti, od videa in filma do plesa, petja ter glasbe.

Njegova glavna tema so odzivi na naravne katastrofe oziroma upor planeta proti brezdušni civilizaciji, predstavo pa je Lumpert zasnoval skozi jezik umetnosti, govorico slik, glasbe, besede in giba. Hkrati jo je opremil s svojo avtorsko glasbo, ki povezuje različne glasbene svetove in razvija inovativne oblike izpovedi ter improvizacije, je ocenila Dularjeva.

Pri projektu so Lumperta navdihnili predvsem poezija ameriškega poeta Allena Ginsberga in ameriški Indijanci. Njegovo glasbo bo izvajala mednarodna jazzovska zasedba, poleg Lumperta bodo v njej še Logan Richardson, Nikolaj Sajko, Michael Hornek, Josh Ginsburg, Thomas Crane in Jani Moder.

Glasbo bo podprla video interpretacija, ki jo je za omenjeni projekt ustvarila večmedijska umetnica Željka Blakšić oziroma Gita Blak, sodelovali pa bodo še plesalci Plesnega studia Novo mesto, domači Mešani pevski zbor Pomlad in še nekateri interpreti, je še povedala Dularjeva in dodala, da v prihodnjem letu načrtuje gostovanje Upora Zemlje v partnerskih mestih EPK.