Slovenija 15.12.2012 11:57

Bervar ob prevzemu funkcije predsednika DS zapustil ljubljansko Opero

Ljubljana, 15. decembra - Ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Mitja Bervar, ki je v sredo postal novi predsednik državnega sveta, je s tem zapustil vodenje ljubljanske operne hiše. Kot piše Dnevnik, so v operni hiši nad tako hitrim odhodom šokirani, saj so pred največjim dogodkom sezone, uprizoritvijo Wagnerjevega Letečega Holandca, katere premiera bo 18. januarja.

Ljubljana. Predsednik državnega sveta Mitja Bervar. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednik državnega sveta Mitja Bervar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Da je funkcija predsednika državnega sveta profesionalna, je Bervar vedel, "ni pa menda vedel", da z izvolitvijo nemudoma nastopi delovno razmerje na novem delovnem mestu, in je s tem pravno nična njegova dosedanja pogodba o zaposlitvi z ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Ta mu nalaga šestmesečni odpovedni rok v ustanovi, ki jo je doslej vodil - SNG opera in balet Ljubljana, piše Dnevnik.

Bervar je za Dnevnik povedal, da ni verjel, da ima za to funkcijo veliko možnosti. "Seveda sem vedel, da gre za poklicno funkcijo, sem pa pričakoval, da bom imel nekaj prehodnega obdobja, v katerem bi lahko v miru zaključil in predal posle v SNG Opera in balet Ljubljana. Tudi v moji pogodbi o mestu ravnatelja javnega zavoda je šestmesečni odpovedni rok. Posle bom predal vršilcu dolžnosti, ki mu bom za vsa vprašanja še na voljo. Konec koncev v državnem svetu zastopam področje kulture in športa in bom z operno baletno hišo še naprej v stiku," je pojasnil.

Bervar je bil za predsednika državnega sveta kot predstavnik interesov za področje kulture in športa, izvoljen v sredo, v četrtek pa mu je začelo teči tudi delovno razmerje v državnem svetu. Tako je svoje sodelavce v četrtek seznanil, da z istim dnem zapušča hišo, s čemer jih je, kot piše Dnevnik, neprijetno presenetil.

Vodja službe za komuniciranje Robert Celestina je za Dnevnik pojasnil, da je Bervar zaradi funkcije v državnem svetu, ki je poklicna, ministra Žigo Turka zaprosil za razrešitev z mesta ravnatelja SNG Opera in balet Ljubljana. Na podlagi sklepa o ustanovitvi javnega zavoda je ravnatelj lahko razrešen pred potekom mandata, če sam zahteva razrešitev, je povedal. Odstopno izjavo pa so na ministrstvu prejeli šele v petek, piše Dnevnik.

Bervar, kot še piše časnik, za sabo v Operi ni pustil povsem čistih računov. Podedoval je zadolženo ustanovo, dolg naj bi se v njegovem mandatu še poglobil, računovodska služba v ustanovi je po mnenju revizijske hiše KPMG prikrojevala računske izkaze za leto 2010. Po navedbah Dnevnika je Bervar dvigoval prah že pred imenovanjem, saj so ob njegovi kandidaturi spremenili razpisne pogoje za delovno mesto ravnatelja zavoda, in sicer glede zahtevane univerzitetne izobrazbe.