Svet 18.12.2012 5:30

V Berlinu januarja razstava o arheoloških izkopavanjih v Samari

Berlin, 18. decembra - V Berlinu bodo v Pergamonskem muzeju 18. januarja odprli razstavo z naslovom Samara: Središče sveta - 101 leto od arheoloških raziskav ob Tigrisu. Razstavo o kraljevskem mestu Samara, ki je ležalo približno 120 kilometrov severno od Bagdada, pripravlja Muzej islamske umetnosti. Mesto ob reki Tigris je bilo v 9. stoletju rezidenca Abasidov.

Samara je bilo mesto, ki se je za tisti čas ponašalo z najbolj izpopolnjenim tlorisom. Ob reki Tigris se je raztezalo v dolžini skoraj 50 kilometrov, krasile pa so ga veličastne palače in mošeje. Poleg tega je imelo z obzidjem obdane lovske parke, igrišča in hipodrome.

Pomembne arheološke ostaline je med letoma 1911 in 1913 izkopal nemški arheolog Ernst Herzfeld. To so bila prva strokovna izkopavanja, posvečena izključno odkrivanju arheoloških ostalih iz obdobja islamske umetnosti.

Na razstavi bo predstavljen širok izbor arheoloških najdb, ki jih danes hranijo v berlinskem muzeju. Muzej jih je pridobil na podlagi tedaj veljavnega zakona, ki je določal, da polovica izkopanega arheološkega materiala pripada državi, kjer izkopavanja potekajo, drugo obdrži država, katere ekipa vodi projekt izkopavanj.

Na razstavi bodo tako predstavljeni slike, štukature in leseni opaži, ki so nekdaj krasili stene palač. Videti bo mogoče tudi keramiko, porcelan in steklene izdelke, ki pričajo o inovativnih tehnikah tamkajšnjih obrtnikov in pomembnih trgovskih povezavah, ki jih je mesto imelo z drugimi deli sveta.

Razstavo bo dopolnjeval izbor fotografij, ki jih je na mestu izkopavanj posnel Ernst Herzfeld. Fotografije dokumentirajo stanje arheoloških ostankov, poleg tega nudijo vpogled v vsakodnevno dogajanje na arheološkem najdišču. Razstava bo odprta do 26. maja, piše na spletni strani muzeja.