Slovenija 18.12.2012 13:13

Pri IRIU izdali Strip-o-kritiko ter pozvali na branje v razmislek

Ljubljana, 18. decembra - Pri Inštitutu IRIU so izdali delo Strip-o-kritika, ki prinaša pet v stripovsko obliko preslikanih literarnih kritik. S projektom želijo na inštitutu literarne kritike, ki veljajo za težke in se jih marsikdo izogiba, na prijazen način približati širšemu bralstvu. Že ob 15. uri pa na IRIU na stežaj odpirajo vrata s projektom Branje v razmislek.

"Strip-o-kritika je projekt, ki se v prvi vrsti ukvarja s tem, kako naj bi literarni kritik postal kreativen, se pravi tudi bolj konstruktiven v izražanju svojega mnenja," je pojasnila avtorica projekta Maša Pfeifer.

To so storili tako, da so kritiki Pfeiferjeva, Katja Perat, Ana Geršak in Urban Zorko najprej izbrali knjigo, ki se jim je zdela dobra podlaga za pretvorbo v scenarij. Gre za popularne knjige, med katerimi sta na primer Alkimist Paula Coelha in Duša Stephenie Meyer. Scenarije so nato v stripovsko obliko prelili Ana Baraga, Meta Šolar, Eva Jakimovska, Nina Bric in Pfeiferjeva.

"Gre za drugačno izražanje mnenja. Se pravi, ne gre za nek linearno in abstraktno upovedan tekst, kakršen je lahko kritiški izdelek. V ospredju so podobe in dialogi, ki so del našega vsakdana in so zato veliko bliže bralcu. Na ta način literarno kritiko približamo povprečnemu bralcu literature, ga malce zbodemo, da se vpraša o tem, zakaj nekaj bere in kaj mu prebrano pomeni," je še povedala Pfeiferjeva. Kupci knjige bodo prispevali za honorarje avtorjev dela, ki so sicer delali brezplačno.

Pri IRIU so maja letos v okviru projekta Miniministrstvo za kulturo (respublika) izvedli akcijo 168-ur pokonci za kulturo, ki je poudarjala sam akt branja. V sklopu projekta je kulturni program potekal sedem dni zapored, okoli 600 dogodkov pa je sooblikovalo več kot 300 umetnikov in ljubiteljev umetnosti.

V času družbenega vrenja so se odločili, da pripravijo še en podoben projekt, ki je ponovno odprt za vse. Danes ob 15. uri se bo v prostorih IRIU na Resljevi 20 začelo Branje v razmislek. V sklopu projekta, ki bo potekal do vključno petka, 21. decembra, bodo prebirali odlomke iz izbranih del, ki jih med drugimi podpisujejo Georg Simmel, Hannah Arendt, Robert Kurz, Rosa Luxemburg in Srečko Kosovel.

"Zgodovina nas opozarja, da se nekatere stvari ponavljajo. S pomočjo izbranih tekstov bomo poskusili odpreti debato o tem, kako naprej v kulturi, kaj je treba spremeniti. Med drugim bomo skušali poiskati tudi odgovor na vprašanje, ali so vsi načini, s katerimi danes pritiskamo na oblast, primerni ali ne," je ob današnji novinarski konferenci pojasnila direktorica inštituta IRIU Glorjana Veber.

V sklopu Branja v razmislek bo potekalo tudi Knjižno barantanje. V prostorih IRIU bo na voljo okoli 400 knjig, ki so jih za akcijo darovali založba Sanje, Center za slovensko književnost in posamezniki. Knjige bodo brez cen, a ne zastonj. S tem, da bodo ljudje barantali za izbrano knjigo, stopita v ospredje predvsem misel in vsebina, ki jo neka knjiga nosi. Ne gre več zgolj za tržno blago, saj knjigo kupiš, ker si jo dejansko želiš, je pojasnila Vebrova.

Med drugim bo na barantanju na voljo tudi beležka Poet se nosi, ki jo je uredila Anja Golob. Kot je še povedala Vebrova, bodo na Knjižnem barantanju zbrana sredstva namenili kritju stroškov obratovanja IRIU, s prodajo knjige Poet se nosi pa zbirajo sredstva za honorarje avtorjev verzov ter za honorarje avtorjev prihajajočega portala inštituta.