Svet 19.12.2012 5:30

Velika Britanija Afganistanu vrnila 250 antičnih novcev

Kabul, 19. decembra - Velika Britanija je Afganistanu v začetku tedna vrnila več kot 250 antičnih novcev, ki so jih na Otok prinesli v 60. in 70. letih minulega stoletja. "Novci, ki so pomemben del naše kulturne dediščine, so po 40 letih spet pri nas zahvaljujoč britanskim in afganistanskim službam," je v Kabulu dejal predstavnik afganistanski oblasti Daud Yaar.

Novci datirajo v čas košanidske dinastije, ki je v Afganistanu vladala v 2. in v 3. stoletju, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Afganistanski minister za kulturo Sayed Makhdoom Raheen je novce označil kot "zelo dragocene, saj datirajo v čas ekonomskega in kulturnega razcveta".

V času državljanske vojne med letoma 1992 in 1996 ter v času talibanskega režima med letoma 1996 in 2001 je bilo v Afganistanu zaplenjenih in pretihotapljenih čez mejo na deset tisoče arheoloških predmetov.

Po navedbah afganistanskih oblasti je bilo v tem času iz Nacionalnega muzeja ukradenih več kot 70 odstotkov fonda, veliko predmetov kulturne dediščine pa je izginilo tudi z arheoloških najdišč po državi.

"Na srečo je veliko držav, med njimi ZDA, Velika Britanija, Nemčija, Norveška in še nekatere druge, ki so pripravljene vrniti naše starodavne in zgodovinske ostaline," je minister Raheen dejal v pogovoru za dpa.

"Poleg tega je ameriška vlada obljubila, da bo donirala šest milijonov dolarjev (4,5 milijona evrov) za novo stavbo nacionalnega muzeja," je še dejal Raheen.

Velika Britanija je letos afganistanskemu nacionalnemu muzeju že vrnila 800 predmetov kulturne dediščine.