Slovenija 19.12.2012 13:07

Izšel prvi zbornik o organiziranem godbeništvu na Slovenskem

Ljubljana, 19. decembra - Zveza slovenskih godb je ob 15-letnici svojega delovanja in ob 40-letnici organiziranega godbeništva na Slovenskem izdala zbornik Godbeni zvoki. Sestavljajo ga trije deli - v prvem so strokovni prispevki, v drugem so predstavljene vse slovenske godbe, tretji pa podaja podatke s področja godbeništva, je na predstavitvi povedal urednik Nejc Sukljan.

Predsednik Zveze slovenskih godb (ZSG) Tone Urbas je uvodoma dejal, da so tudi pred zvezo, do leta 1972, delovale posamične organizacije na področju godbeništva. Da pred tem ni prišlo do organiziranega godbeništva, se zdi Urbasu nenavadno, saj se slovenske godbe lahko pohvalijo s 300-letno tradicijo.

Opozoril je tudi na pomanjkljivo gradivo v času delovanja zveze, kar je botrovalo k poznemu izidu zbornika. Zahvala za zbrano gradivo v pričujočem zborniku gre po Urbasovih besedah častnemu predsedniku zveze Ervinu Hartmanu, ki je tudi avtor strokovnih prispevkov.

Sukljan, ki je na podlagi Hartamanovega gradiva uredil zbornik, je pojasnil, da prvo poglavje poleg pregleda zgodovine godbeništva vsebuje tudi pripadajočo terminologijo. Strokovne članke je poleg Sukljana in Hartmana prispeval še Marko Repnik.

Drugi del je namenjen predstavitvi slovenskih godb, ki si sledijo kronološko po letu ustanovitve. Delo sklene poglavje z imeni nagrajencev na tekmovanjih v organizaciji Zveze slovenskih godb. V zadnjem poglavju so prikazani tudi podatki o vseh članih različnih odborov in komisij godbeniških združenj po letu 1972.

Po Hartmanovih besedah so se z izdajo zbornika godbenikom uresničile sanje, saj so končno dobili svojo publikacijo.

Zbornik, ki ga je oblikovala Milena Oblak Erznožnik, je sofinanciral Javni sklad za kulturne dejavnosti RS. Jubilej godbeništva bosta zveza in JSKD obeležila še s slovesnostjo, ki bo ob 17. uri na Magistratu.