Slovenija 20.12.2012 9:12

V Galeriji Zala ilustracije Jelke Godec Schmidt

Ljubljana, 20. decembra - V Galeriji Zala bodo danes ob 17. uri odprli razstavo ilustracij Jelke Godec Schmidt. V središču postavitve bodo njene ilustracije za knjigo Zlate Grimmove pravljice, ki je letos izšla pri založbi Mladinska knjiga. Z razstavo želijo v galeriji obeležiti tudi 200. obletnico prve izdaje Grimmovih pravljic.

V 26 okvirjih bodo poleg ilustracij za omenjeno knjigo pravljic bratov Grimm razstavljene še ilustracije za slikanico Muca prede nitke zlate, tretji sklop pa bodo predstavljale mešane ilustracije, med drugim za Vrtec pri veseli kravi in ljudsko pripovedko Hvaležni medved, so za STA pojasnili v galeriji.

Likovni urednik pri Mladinski knjigi Pavle Učakar je o ilustracijah Godec-Schmidtove zapisal, da je ilustratorka "razvila svoj močan slog, ki najbolje sije iz slik za knjigo Grimmove pravljice. Te so podoba protestantske enostavnosti, skromnosti okraševanja, navidez okornih, a slikarsko močnih, ekspresivnih figur, ki govorijo jezik prapodob, nastalih v oddaljenih časih".

Jelka Godec Schmidt se je rodila 1. maja 1958 v Ljubljani. Študirala je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Kot sama pravi, je ilustratorka postala zaradi mame in kupov otroških knjig vsepovsod po njuni sobi. Njena mama Ančka Gošnik Godec je namreč risala v isti sobi, kot je sama spala. "Res pa je tudi, da sploh nisem nikoli premišljevala, da bi v življenju počela kaj drugega, čeprav sem še kar univerzalen tip," njene besede povzema spletna stran založbe Mladinska knjiga.

Z založbo Mladinska knjiga Godec-Schmidtova sodeluje že skoraj tri desetletja. Doslej je ilustrirala več kot 40 otroških knjig, za nekatere med njimi je napisala tudi besedilo, denimo za serijo knjižic Škrat Zguba in kameleon. Od leta 1975 redno sodeluje tudi z revijama Cicido in Ciciban.