Svet 21.12.2012 6:00

V Berlinu načrtujejo samostojno razstavo Aija Weiweija

Berlin, 21. decembra - V Muzeju Martin Gropius v Berlinu v letu 2014 načrtujejo samostojno razstavo kitajskega umetnika in aktivista Aija Weiweija, so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v četrtek sporočili iz muzeja. Kot so napovedali, bodo razstavo pripravili v sodelovanju z umetnikom.

Weiwei je mednarodno slavo dosegel s stadionom za olimpijske igre leta 2008 v Pekingu. Znamenitega stadiona se je oprijelo ime ptičje gnezdo.

Za svoje umetniško ustvarjanje je bil večkrat nagrajen, njegova dela pa so bila razstavljena v ZDA, Evropi in Aziji.

Aija Weiweija so aprila lani aretirali na letališču v Pekingu, ko je bil namenjen v Hongkong. Do njegove aretacije je prišlo med eno večjih kampanj kitajskih oblasti proti oporečnikom in aktivistom v zadnjih letih. V priporu so ga zadržali 81 dni, junija pa so ga proti plačilu varščine izpustili.

Po izpustitvi je Ai Weiwei nadaljeval z izražanjem svojih političnih nazorov preko twitterja in mednarodnih medijev, dokler mu niso novembra lani naložili kazni zaradi neplačanih davkov.

Umetnik, ki ga je revija ArtReview lani razglasila za najbolj vplivno osebo v svetu umetnosti, je dejal, da skušajo z gonjo proti njemu utišati njegove kritike kitajskih oblasti.