Slovenija 21.12.2012 9:30

Aleš Šteger v izložbi Maxija v živo piše knjigo

Ljubljana, 21. decembra - Literat Aleš Šteger je ob za danes napovedanem koncu sveta in vseslovenski vstaji pripravil performans z naslovom Na kraju zapisano, v sklopu katerega bo v enem dnevu napisal knjigo. Od 7. do 15. ure Šteger ustvarja v izložbi blagovnice Maxi, nato pa bo do 19. ure s pisanjem nadaljeval ob robu demonstracij na Trgu republike.

Pri pisanju avtorju niso na voljo nobeni pripomočki kot so knjige, zapiski ali internet. Avtor se s tem v polni meri izpostavlja živemu trenutku, odreka pa se možnosti preverjanju zapisanega in tudi kasnejšim popravkom. S tem želi, da je tekst tako neposreden kot je resničnost, ki nas obdaja, tako tvegan in hiter, kot je življenje in čas, ki ga živimo, piše v sporočilu za javnost.

Štegra je med pisanjem mogoče spremljati v živo na spletnem naslovu www.skrito.si/21122012.html, danes napisano besedilo pa bo že v soboto zjutraj na voljo v knjižni obliki. Ob izidu dela bo ob 11. uri v prostorih kluba Maxi potekal tudi pogovor o projektu Na kraju zapisano, na katerem bo beseda tekla tudi o večkrat napovedanem koncu sveta in pisanju literature v vrtincu družbenih vstaj.

Projekt Na kraju zapisano je sicer zasnovan globalno. Šteger ima namen s pisanjem knjig v enem dnevu nadaljevati še po drugih svetovnih prestolnicah.

Šteger je pesnik, prozaist, esejist in urednik. Za svoje delo je prejel številne slovenske in mednarodne nagrade, med drugimi prestižno nagrado BTBA za najboljšo knjigo poezije v prevodu v ZDA. Prevodi njegovih knjig so doslej izšli v 19 jezikih.