Slovenija 23.12.2012 7:00

V Cankarjevem domu božični koncert RTV simfonikov z gosti

Ljubljana, 23. decembra - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo ob 18. uri tradicionalni božični koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki ga bodo izvedli skupaj z Mladinskim pevskim zborom RTV Slovenija ter učenci baletnega oddelka Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Na koncertu bodo pod taktirko Simona Krečiča zazvenele skladbe iz klasičnega obdobja.

Ljubljana, Kongresni trg. Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom in solistom Simonom Krečičem. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kongresni trg.
Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom in solistom Simonom Krečičem.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na programu bosta uvertura v Mozzartovo Čarobno piščal in Haydnova Simfonija št. 84 v Es-duru, imenovana In nomine Domine, so sporočili iz RTV Slovenija.

Praznično vzdušje bodo skupaj z orkestrom pričarali še člani Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija, ki bodo izvedli božične pesmi izpod peresa znanega britanskega skladatelja Johna Milforda Rutterja ter nove priredbe slovenskih ljudskih božičnih pesmi, ki jih je posebej za to priložnost napisal Patrik Greblo.

Poslastica večera pa bo baletna suita Hrestač ruskega skladatelja Petra Iliča Čajkovskega, pri kateri bodo sodelovali učenci in dijaki baletnega oddelka Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Ti bodo v spremstvu orkestra odplesali nekaj slik iz tega znanega baleta na libreto po zgodbi Hrestač, ki jo je leta 1816 napisal E. T. A. Hoffmann.