Svet 27.12.2012 15:00

V Avstriji bogato razstavno leto 2013

Dunaj, 27. decembra - Leto 2013 bo v Avstriji ponudilo vrsto vidnejših razstavnih projektov. Enega od vrhuncev bo nedvomno predstavljala razstava Luciana Freuda v Umetnostnozgodovinskem muzeju na Dunaju. V dunajskem muzeju Albertina pa bodo pripravili razstavi Maxa Ernsta in Matissa ter v Muzeju moderne umetnosti (MUMOK) razstavo Franza Westa.

V Leopoldovem muzeju bo razstavo Goli moški zamenjala postavitev z naslovom Oblaki, v galeriji Belvedere pa bodo pozornost posvetili razkošju baroka, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Razstavo z naslovom Barok - od leta 1630 bodo v galeriji Belvedere odprli februarja prihodnje leto. Na njej bo to veliko obdobje predstavljeno od časov vladanja cesarice Marije Terezije, pa tudi njegova ponovna oživitev v obdobju historicizma ter vpliv na poznejše umetnike.

V Leopoldovem muzeju bodo razstavo z naslovom Podobe med nebom in zemljo odprli 22. marca. Razstavljena dela bodo zajela časovno obdobje od leta 1800 do danes, predstavljene bodo tako slike kot fotografije. V središču postavitve bodo izjemna dela umetnikov, kot so William Turner, Claude Monet ali Gerhard Richter.

V Umetnostnozgodovinskem muzeju bodo 2. januarja odprli razstavo z naslovom Giza - v senci piramid. Konec februarja pa bodo za javnost po večletni prenovi ponovno odprli zakladnico. V 20 sobanah bo razstavljenih 2200 eksponatov iz kraljevske zakladnice. Razstava Luciana Freuda bo na vrsti v oktobru.

Razstavo Maxa Ernsta bodo v muzeju Albertina odprli januarja. To bo prva umetnikova retrospektiva v Avstriji, jeseni pa bodo pozornost posvetili Matissu. V MUMOK bodo razstavo z naslovom Franz West - Kje je moja osmica odprli 22. februarja, še piše APA.