Slovenija 27.12.2012 12:41

POPRAVEK: V Mini teatru premiera sodobne različice Zvezdice Zaspanke

Ljubljana, 27. decembra - V vesti je pravilen datum premiere sreda, 26. december, in ne danes, kot so sprva sporočili iz Mini teatra. Popravljeno vest objavljamo v celoti.

V Mini teatru premiera sodobne različice Zvezdice Zaspanke

V Mini teatru na Križevniški je bila v sredo uradna premiera lutkovne predstave Zvezdica Zaspanka, ki je nastala po knjižni predlogi Frana Milčinskega - Ježka. Režiser predstave Robert Waltl je za STA povedal, da so ubrali postdramski pristop, zato je uprizoritev, ki sicer nosi pridih nostalgije, zelo sodobna.

Zvezdico Zaspanko si je želel Waltl na oder postaviti že pred tremi leti, vendar so takrat v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) ob 100-letnici Mare Kralj obnovili oziroma na novo postavili predstavo z njenimi lutkami, zato se je odločil, da s svojo uprizoritvijo počaka, je pojasnil.

Predstava je po Waltlovih narejena v čisto drugačnem slogu. Če je predstava v LGL arhivska, je njihova nova, živa; nespremenjeno ostaja le Ježkovo besedilo. Na odru so prisotne različne vrste lutk, igralci nastopajo v živo, dodane so projekcije in glasba v živo, je pojasnil režiser.

Aktualnost Zvezdice Zaspanke Waltl pripisuje temu, da imamo Slovenci radi slovenske pravljice. Po njegovem mnenju so poleg pravljic Svetlane Makarovič, prav Ježkove - na čelu z Zvezdico Zaspanko - med najbolj priljubljenimi. Pravljica nagovori z deklico, ki veliko sanja. Je pozitiven in topel lik, ki s svojo ljubeznivostjo in toplino prepriča tudi današnjega človeka.

V predstavi za otroke, starejše od treh let, nastopajo Nina Ivanišin v alternaciji z Marušo Majer, Tadej Pišek in Igor Štamulak. Asistent režije in svetovalec za animacijo je bil Brane Vižintin. Adaptacija besedila in dramaturgija je delo Zale Dobovšek, likovna zasnova pa Roberta Smolika. Za kostume je poskrbela Rosana Knavs, za glasbo v živo pa Miha Ciglar.

Ježkova Zvezdica Zaspanka prinaša univerzalno sporočilo, da lahko z dobroto, ljubeznijo in čisto mislijo premagamo zlo. V ospredju pravljice je zvezda na nebu, ki uspava otroke, vodi mornarje po morju in pesniku pomaga najti rime. Ima zlate lase in kličejo jo Zaspanka. Ker pogosto zaspi in zato zamuja v v službo, na Zemlji povzroča zmedo. Za kazen jo Mesec pošlje na Zemljo. Tu se znajde med neznanimi ljudmi. Pot jo vodi čez semenj in mesto, kjer jo sreča razbojnik Ceferin, ki ima kamen namesto srca. Ko izve, da ima deklica zlate lase, se hoče z njimi okoristiti. A mu to ne uspe, ker mu Zaspankina dobrota povzroči, da mu v prsih začne biti srce.

Predstava je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta "Puppet Nomad Academy 3" in bila del programa Evropske prestolnice kulture v Slovenj Gradcu. Tam je bila premierno uprizorjena 3. decembra.