Svet 28.12.2012 6:00

V Avstriji pestro razstavno leto 2013 tudi izven prestolnice

Dunaj, 28. decembra - V Avstriji se pestro razstavno leto obeta tudi izven prestolnice. Tako bodo denimo v Linzu v muzeju Lentos na ogled postavili instalacijo dansko-islandskega umetnika Olafurja Eliassona in razstavo z naslovom Glam! Performans stila, ki bo pred obiskovalce 19. oktobra pričarala svet blišča 70. let minulega stoletja.

Ljubljana. Zastava Avstrije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zastava Avstrije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V Gradcu bodo v Universalmuseumu Joanneum v Novi galeriji odprli razstavo pomembnega graškega slikarja Wilhelma Thönya sredi marca pa bo vrata ponovno odprl Prirodoslovni oddelek muzeja. Poleg tega bo v prihodnjem letu 100. obletnico obstoja obeležil Etnografski muzej, ki deluje pod okriljem Joanneuma, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

V muzeju Essel bodo 18. januarja odprli razstavo Georga Baselitza. Postavitev z naslovom Georg Baselitz - dela od 1968 do 2012 nastaja v sodelovanju z umetnikom in bo posvečena njegovi 75-letnici. V Frankfurtu bodo na svoj račun prišli občudovalci Yoko Ono. Ob umetničini 80-letnici bodo 25. februarja v umetnostnem razstavišču Schirn odprli retrospektivno razstavo njenih del.

Dresdenski Albertinum bo v Galeriji novih mojstrov pod naslovom Pretres čutov predstavil dela četverice velikih umetnikov - Constablea, Delacroixa, Goye in Friedricha. Z razstavo želijo opozoriti na vpliv naštetih umetnikov na njihove in naše sodobnike. V razstavišču Kunsthaus v Zürichu bodo leto pričeli z razstavo Chagallovih del. Postavitev z naslovom Mojster moderne bodo odprli 8. februarja.