Svet 29.12.2012 5:00

V pariškem muzeju Louvre razstava Nemška misel

Pariz, 29. decembra - V pariškem muzeju Louvre bo od 28. marca do 24. junija prihodnje leto na ogled razstava z naslovom Nemška misel in ideja, od Friedricha do Beckmanna (1800-1939). Postavitev, ki bo združila več kot 200 del, bo ponudila vpogled v osrednje teme, ki so strukturirale mišljenje v Nemčiji v obdobju od 1800 do 1939.

Francija. Pariški muzej Louvre. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija.
Pariški muzej Louvre.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na njej bodo dela umetnikov, kot so Caspar David Friedrich, Paul Klee, Philipp Otto Runge in Otto Dix, postavljena v intelektualni okvir tistega časa ter soočena s pisanjem najpomembnejših tedanjih mislecev, tudi Goetheja kot osrednje osebnosti, piše na muzejski spletni strani.

Nemško zgodovino od poznega 18. stoletja do začetka druge svetovne vojne zaznamuje težavno ohranjanje politične enotnosti v času, ko je vedno bolj pridobival na veljavi koncept Evrope različnih narodov. V državi, ki jo je delila tudi različna verska pripadnost njenih prebivalcev ter pestila nestabilnost na mejah in različni, včasih celo nasprotujoči si politični in kulturni konteksti, je vladala močna potreba po poudarjanju enotnosti vseh Nemcev, od Bavarske do Baltika, od Rena do Prusije.

Koncept kulture, podedovan od razsvetljenske misli, se je zdel primeren za postavitev temelja, iz katerega bi lahko izšla moderna nemška tradicija. Napoleonova zasedba je v ljudeh spodbudila željo pa enotnosti in ustvarila primerno politično ozadje za začetek romanticizma. Razstava bo analizirala vlogo lepih umetnosti v obdobju od romanticizma do nove stvarnosti - obdobju velikih umetniških inovacij, ki so bila rezultat prizadevanj iskanja nemške tradicije.