Svet 30.12.2012 5:30

V poljskem Olsztyinu načrtujejo razstavo, posvečeno Koperniku

Varšava, 30. decembra - V muzeju v mestu Olsztyin na severu Poljske v letu 2013 načrtujejo razstavo, posvečeno življenju in delu poljskega astronoma Nikolaja Kopernika (1473-1543). Kopernik je štiri desetletja živel v regiji in med drugim delal na Olsztyinskem gradu, kjer ima danes svoje prostore muzej, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Ljubljana. Zastava Poljske. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana.
Zastava Poljske.
Foto: Stanko Gruden/STA

Na razstavi bodo poleg eksponatov iz fundusa muzeja predstavljeni tudi eksponati iz drugih poljskih in mednarodnih muzejev ter arhivov, je po pisanju dpa poročala poljska tiskovna agencij PAP.

Kopernik se je rodil v Torunu. Študiral je medicino in kanonsko pravo v Padovi in Ferrari, od leta 1497 je bil še kanonik v Fromborku na severu Poljske. Nebo je intenzivno opazoval že v Bologni, študiral je grščino, preučeval matematiko, Platonove spise in Ptolemejev geocentrični sistem, v katerem je odkrival vse več nelogičnosti.

Razvil je novo, heliocentrično teorijo, po kateri v središču vesolja ni Zemlja, ampak Sonce, okrog katerega se planeti gibljejo v krožnih tirnicah.