Svet 2.1.2013 5:00

Pestro razstavno leto v britanskih galerijah Tate

London, 2. januarja - Ljubitelji umetnosti bodo v letu 2013 lahko v galerijah Tate lahko uživali v številnih razstavah velikih ustvarjalcev. Med drugimi bodo pripravili veliko retrospektivo del Roya Lichtensteina ter razstavo, ki razkriva vpliv del francoskih umetnikov na ustvarjanje Laurenca Stephena Lowryja.

Dela pionirja pop arta Lichtensteina bodo od februarja na ogled v londonski galeriji Tate Modern. Razstava bo zaobjela njegova ključna dela. Med temi bosta slovita slika "Whaam!" iz leta 1963, na kateri je prikazano, kako letalo razstreli drugo letalo, slika "Drowning Girl", prav tako iz leta 1963, na kateri je upodobljeno dekle, ki se utaplja, ter umetnikova serija "Artist's Studio", je poročanje Guardiana povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Jeseni se bodo v Tate Modern poklonili nemško-švicarskemu umetniku Paulu Kleeju, katerega slike intenzivnega sijaja, polne simbolizma in referenc na nezavedno, vključujejo elemente kubizma, nadrealizma in primitivne umetnosti.

Lowryjeva dela bodo v londonskem muzeju Tate Britain, prvič po njegovi smrti leta 1976, na ogled od junija. Poleg ključnih del, na katerih je umetnik upodobil tipično britansko industrijsko krajino, bo v ospredju razstave vpliv, ki so ga na britanskega umetnika imela dela francoskih slikarjev iz 19. stoletja, kot sta Camille Pissarro in Maurice Utrillo.

V Tate Liverpool bodo pripravili razstavo "Glam! The Performance and Style" (Glamur! Izvedba in slog), s katero bodo skušali predstaviti vpliv glamurja na različne umetniške slove v Evropi in ZDA. Napovedujejo tudi postavitev posvečeno Marcu Chagallu.