Svet 3.1.2013 5:30

V moskovskih muzejih in galerijah ob novem letu prost vstop

Moskva, 3. januarja - Več kot 90 muzejev in galerij v Moskvi je med 2. in 8. januarjem odprlo vrata za obiskovalce in ponudilo prost vstop, so po pisanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass sporočile mestne oblasti. V njih si je v tem času mogoče ogledati najrazličnejše razstave, od predstavitve tradicionalnega moskovskega novega leta do popotovanja po ruski zgodovini.

Rusija, Moskva. Moskva ponoči. Foto: Itar Tass/STA Arhiv Itar Tass/STA

Rusija, Moskva.
Moskva ponoči.
Foto: Itar Tass/STA
Arhiv Itar Tass/STA

V muzeju Kolomenski si lahko tako obiskovalci privoščijo Rusko zimo, ki vključuje sprehod po sobanah carja Alekseja Mihajloviča, očeta Petra Velikega, popotovanje s sanmi, ki jih vlečejo konji, in udeležbo v ruskih ljudskih igrah na prostem.

Muzej ruske hiše v četrti Kuzminki gosti razstavo Novo leto v Moskvi, na kateri je predstavljen meščanski vsakdan pa tudi tradicionalna božična darila in družinske novoletne tradicije 19. in 20. stoletja. Darwinov muzej zoologije je po novoletni čas namenil razstavi z naslovom Dobrodošlica letu kače, ki raziskuje simbolizem živali v orientalskih koledarjih.

Več razstav pa je odprlo vrata v prostorih kulturnega centra Menažerija. Tako je na ogled razstava o mecenu Ambroisu Vollardu, moskovski muzej oblikovanja pa v prostorih Menažerije gosti razstavo o sovjetskem oblikovanju od 50. do 80. let minulega stoletja. Obiskovalci Menažerije si lahko v tem tednu ogledajo še razstavo o sovjetskem neo-realizmu, ki so jo pripravili v sanktpeterburški akademiji umetnosti in se osredotoča na 50. in 60. leta minulega stoletja.

Muzej v četrti Caričino vabi na razstavo Senca časa: Instalacije, slika, kiparstvo, objekti in video, na kateri so predstavljena dela več generacij ruskih umetnikov, ki jih združuje pojmovanje časa kot filozofske kategorije, še piše Itar-Tass.