Slovenija 2.1.2013 15:56

V Centru in Galeriji P74 razstava tandema SBD

Ljubljana, 2. januarja - V Centru in Galeriji P74 bodo v petek, 4. januarja, ob 19. uri odprli razstavo umetniškega tandema SBD z naslovom "Small but dangers". Poleg vizualnih bo razstava vključevala še fotografski projekt, ki sta ga umetnika Meteja Rojc in Simon Hudolin Salči pripravila v sodelovanju s fotografom Matijo Brumnom.

Razstava, ki bo druga samostojna predstavitev SBD v Centru in Galeriji P74, poleg zanimivih avtorskih prijemov in posebnosti, ki sta jih umetnika vnesla v domačo likovno sceno, prinaša tudi pomemben korak naprej v njunem ustvarjanju, so zapisali v galeriji.

Umetnika bosta tokrat predstavila postopke zbiranja, urejanja in reprezentacije. Rdeča nit SBD ostaja ustvarjanje igre brez pravil, polne nenadnih, nepričakovanih in absurdnih preobratov. Druga pomembna konstanta v njunem delu je odsotnost, razumljena kot elementarno stanje oziroma prazno mesto, izbris, zanikanje, zavrnitev. Praznine obenem igrajo pomembno vlogo pri prostorski postavitvi, saj so element povezovanja, ki ustvarja ritmično strukturo med deli, skupinami del, prostorom in gledalci.

Na razstavo bodo uvrščene tudi nove knjige umetnika, ki sta jih umetnika poimenovala Performans knjiga. To so unikatna dela, ki so nastala z akcijo trganja knjižnih strani. Obiskovalec razstave bo lahko videl le nekaj zadnjih listov oziroma samo platnice z dislociranimi odtisi, risbami, zapisi, fotografijami.

Razstava bo gledalca navdala z nenavadnimi občutji, saj se bo znašel sredi pripovedi, ki se ves čas izmika in ga prepušča negotovim čutnim zaznavam in nejasnostim. Predmeti, objekti, risbe so, kot so zapisali v galeriji, realni, a do njih ne more. Njihov pomen je blokiran ali pa večpomenski. Vse je kot na dlani, pa vendar se ne da ničesar do konca razumeti.

Oba člana tandema SBD sta diplomirala na Visoki strokovni šoli za slikarstvo v Ljubljani, Hudolin pa še na oddelku za likovno pedagogiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Predstavila sta se na več skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini. Leta 2008 sta bila nominirana za nagrado skupine OHO. Sta tudi avtorja številnih avdio-vizualnih performansov in scenografij za animacije in videospote.