Slovenija 6.1.2013 8:00

V ljubljanski stolnici koncert božičnih pesmi Slovenskega okteta

Ljubljana, 6. januarja - V ljubljanski stolnici bo nocoj koncert Slovenskega okteta, na katerem bo ob prazniku svetih treh kraljev predstavil pesmi z nove zgoščenke Božič s Slovenskim oktetom. Skladbe sodijo v zakladnico najlepših slovenskih božičnih napevov in s svojo raznolikostjo predstavljajo edinstvene bisere narodnega izročila, piše na spletni strani okteta.

Projekt Božič s Slovenskim oktetom korenini v letu 1966, ko je oktet izdal svojo prvo ploščo z božičnimi skladbami. Te je za tedanjo sestavo okteta priredil skladatelj Matija Tomc.

V zadnjem obdobju delovanja okteta so projekt nadgradili z novimi priredbami Janeza Močnika in Jožeta Vidica. Projekt so pripravili v sodelovanju z organistom Tonetom Potočnikom. Na zgoščenko so umestili 15 skladb, ki v zvočni podobi, kot piše na spletni strani zasedbe, pričarajo zvoke slovenskega božičnega vzdušja.

Skladbe z zgoščenke, ki jim bo mogoče prisluhniti tudi na nocojšnjem koncertu so: Sveta noč, Glej, zvezdice božje, Z višav nebeških sem poslan, Poglejte čudo se godi, Božji nam je rojen sin, Zveličar preljubi je prišel nocoj, Zveličar dans se je rodil, Prisvetil je veseli dan, Slava bogu, Rajske strune, zadonite, Zveličar nam je rojen zdaj, Pastirci kam hitite, Kaj se vam zdi, pastirci vi, Noč božična ter Raduj, človek moj.

Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe. Trenutno zasedbo sestavljajo Jože Vidic, Vladimir Čadež, Rajko Meserko, Marjan Trček, Janez Triler, Darko Vidic, Janko Volčanšek in Matej Voje.

Repertoar okteta je širok in raznolik, oblikujejo ga skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov ter od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov. Mnogo skladb je bilo napisanih ali prirejenih prav za oktet. Posebno skrb pevci namenjajo slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni. V šestih desetletjih delovanja se je oktet predstavil na domala vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih. V vsem obdobju delovanja se je zamenjalo prek 40 pevcev.

V teku let je oktet vodilo pet umetniških vodij: Janez Bole, Valens Vodušek, Darijan Božič, Anton Nanut in Mirko Cuderman. Od leta 2008 je umetniški vodja zasedbe Jože Vidic. Oktet, ki je lani praznoval 60-letnico, je izdal več kot 40 plošč, kaset in zgoščenk.