Slovenija 5.1.2013 4:00

Slovesnost in pohod ob stoletnici rojstva Ivana Potrča

Ptuj, 5. januarja - V ptujski Knjižnici Ivana Potrča bodo danes slovesno obeležili 100-letnico rojstva pisatelja in 20. obletnico poimenovanja knjižnice po njem. Po dopoldanski slovesnosti se bodo udeleženci skupaj odpravili na pohod do Potrčeve domačije, ki ga že več kot desetletje tradicionalno organizirata Društvo zreli vedež in Planinsko društvo Ptuj.

Ob tej priložnosti bo knjižnica tudi uradno prejela donacijo pisateljevih dedičev. Njegova soproga Branka Jurca je že leta 1998 podarila velik del Potrčeve zasebne knjižnice, ki je štela 2292 knjižnih enot, v začetku lanskega leta pa so od pisateljevega sina Matjaža Potrča prejeli še 489 knjižnih enot in popisali deset arhivskih škatel rokopisov, tipkopisov, revialnih objav, plaket, priznanj in odličij. Knjižnica je od dedičev pridobila še preko 40 priznanj, odličij in plaket.

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj se po velikosti uvršča med večje slovenske splošne knjižnice, saj hrani preko 350.000 enot gradiva. Obsežno zbirko gradiva letno obogatijo s približno 16.000 novimi enotami, v knjižnico pa redno zahaja preko 13.000 članov, ki si letno izposodijo preko 500.000 enot gradiva.

Že 13. pohod po poti Ivana Potrča in Matija Murka bo potekal po znani trasi do Potrčeve domačije na Štukih, kjer bo pogostitev pohodnikov, nato pa jih bo pot vodila do rojstne hiše slovenskega literarnega zgodovinarja, etnologa, slavista in urednika Matije Murka na Drstelji. Zaključek pohoda bo na turistični kmetiji Lacko na Drstelji.

Slovenski pisatelj, dramatik in urednik Ivan Potrč se je rodil 1. januarja leta 1913, umrl pa leta 1993 v Ljubljani. Uveljavil se je kot pripovednik in dramatik, literarno se je izoblikoval v času socialnega realizma.