Slovenija 5.1.2013 8:00

Začetek prireditev ob 60-letnici Pokrajinskega muzeja Kočevje

Kočevje, 5. januarja - V predavalnici Pokrajinskega muzeja Kočevje bodo drevi ob 17. uri pripravili postavitev Kulturna identiteta Kočevja, O umetnosti pisateljice in tamkajšnje rojakinje Lele B. Njatin. Z omenjeno prireditvijo bodo uvedli niz kulturnih dogodkov ob 60-letnici ustanovitve te muzejske hiše, osrednjo razstavo o njenem delovanju pa bodo odprli novembra.

Kot je predstavnica kočevskega muzeja Nadja Kovačič povedala za STA, bodo enkratni nastop in postavitev Njatinove dokumentirali ter v prihodnjih dneh predstavili z manjšo fotografsko razstavo. Umetničin projekt govori o pešanju lokalnega samozavedanja in hkrati o izgubljanju kulturne identitete.

Med prireditvami v počastitev muzejskega jubileja pa je Kovačičeva navedla še vrsto predavanj, več manjših razstav in večjo prireditev ob 70-letnici zbora odposlancev slovenskega naroda v Kočevju.

Zametki kočevskega muzeja segajo v leto 1952, leto kasneje pa so tam ustanovili muzejsko društvo in pripravili prvo muzejsko razstavo. Muzejsko dejavnost so leta 1956 prenesli v tamkajšnji Šeškov dom, ker je omenjeno društvo kmalu zatem razpadlo, pa je kočevski občinski ljudski odbor leta 1960 ustanovil Splošni lokalni muzej.

Tega so naslednje leto preimenovali v Pokrajinski muzej Kočevje in ga do leta 1963 v celoti namestili v Šeškovem domu, v omenjeni muzejski hiši pa si zadnje poldrugo desetletje prizadevajo predstaviti predvsem nekdanjo in slabo poznano kulturno podobo svojega območja.