Slovenija 4.1.2013 11:30

V Kulturnem inkubatorju razstava Kaplja v horizont

Maribor, 4. januarja - Mladinski kulturni center (MKC) Maribor bo drevi v Kulturnem inkubatorju odprl razstavo Jirija Kočice in Zorana Srdića z naslovom Pointe a l'oeil - kaplja v horizont. Kot so sporočili iz MKC Maribor, projekt tematizira končno točko perspektive v likovnem in filozofskem pogledu, referenca za performans pa je Giacomettijev kip Pointe a l'oeil.

Pri Giacomettijevem kipu konica sili v oko. V tokratnem performansu je konica predstavljena kot zadnji pogled preko znanstvene naprave oziroma "materializirane" perspektive, ki ima na koncu - torej na sami konici - podobo slovenskega filozofa Slavoja Žižka kot zadnjega živečega predstavnika postmodernizma. Podoba je trenutno najmanjši možno ustvarjen portret, ki ga bosta avtorja "kanila" v oko.

Performativni in razstavni del spremljajo table z mapiranjem vplivov različnih filozofskih idej skozi zgodovino, predvsem tistih, ki so prinesle postmodernistično mišljenje tudi kot končno točko perspektive humanizma. Gre za približno 20 tabel velikosti A3 z imeni, idejnimi usmeritvami in s portreti različnih filozofov.

V zaključni fazi projekta se umetnika s svojim očesom dotakneta špice objektivizirane perspektive in s tem portreti pristanejo v njunih očesih kot izjemno majhen prah. Ta prah se zaradi majhnosti tako rekoč potopi v njune celice, ki bodo te umetne tvorbe morale presnoviti in preoblikovati v naravno tkivo oziroma jih izločiti iz celičnega tkiva.

Tako se simbolno in naravno srečata v srečnem koncu, kjer umetnost ne more več pristajati na zamenjave religij z utopičnimi projekcijami in kjer znanost nima več religioznega značaja obljube futuristične odrešitve, so še dodali v MKC Maribor.