Svet 4.1.2013 10:50

Gerard Depardieu izrazil veselje nad svojim novim ruskim državljanstvom

Moskva, 4. januarja - Francoski igralec Gerard Depardieu je izrazil veselje nad tem, da je postal ruski državljan. V odprtem pismu je zapisal, da ima rad Rusijo, ki jo je poimenoval "velika demokracija". Dekret, s katerim je igralcu podelil rusko državljanstvo, je ruski predsednik Vladimir Putin podpisal v četrtek.

Ukrajina, Ivano-Frankivsk. Francoski filmski igralec Gerard Depardieu. Foto: Itar-Tass/STA Arhiv STA/Itar-Tass

Ukrajina, Ivano-Frankivsk.
Francoski filmski igralec Gerard Depardieu.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv STA/Itar-Tass

Depardieu je veselje na ruskim državljanstvom izrazil potem, ko je nedavno zagrozil, da se bo odrekel francoskemu državljanstvu v znak protesta proti zvišanju davkov za najbogatejše.

Putin je že decembra dejal, da bo vesel, če bo lahko igralca pozdravil v njegovi novi domovini. "Če bi želel imeti ruski potni list, naj to smatra za urejeno," je po poročanju britanskega BBC dejal Putin.

Francoski premier Jean-Marc Ayrault je pred časom Depardieujevo odločitev, da zapusti državo, označil kot "bedno".

Depardieu je v odprtem pismu, ki ga je objavila ruska televizijska postaja Prvi kanal, zapisal: "Izpolnil sem prošnjo za potni list in zadovoljen sem, da je bila sprejeta." Dodal je: "Rad imam vašo državo, Rusijo - njene ljudi, njeno zgodovino, njene pisatelje. Rad imam vašo kulturo, vašo razumnost."

Kot je še zapisal, je francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu povedal, da je Rusija primer "velike demokracije, ne pa država, kjer bi premier enega od njenih državljanov označi za bednega".

Kot še piše BBC, je po francoskih zakonih dvojno državljanstvo mogoče, ni pa mogoče biti brez državljanstva. Oseba si mora, preden se odpove francoskemu, pridobiti drugo državljanstvo.

Depardieujev sicer zelo odmeven protest glede zvišanja davkov za najbogatejše v Franciji se je pričel lani. Igralec je novo socialistično vlado obdolžil, da kaznuje "uspešnost, ustvarjanje in nadarjenost" in decembra napovedal, da se bo preselil v Belgijo.

Čeprav je francoski ustavni svet v nedeljo zavrnil 75-odstotno obdavčitev najpremožnejših državljanov, pa Depardieu pravi, da to situacije ne spremeni niti malo.

Depardieu je leta 2011 zaigral v glavni vlogi v filmu Rasputin, francosko-ruski produkciji o življenju ekscentričnega meniha Grigorija Rasputina. Poleg tega je pomagal zbirati sredstva za otroško bolnico v Sankt Petersburgu.