Slovenija 7.1.2013 9:55

V CD odprtje razstave o sodobni slovenski arhitekturi

Ljubljana, 7. januarja - V Cankarjevem domu bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo projektnih dosežkov slovenske arhitekture v zadnjih petih letih. Razstava, ki bo na ogled do 3. februarja, želi uveljaviti teoretični in miselni okvir pojma sodobna slovenska arhitektura.

Razstava je zastavljena večplastno, s poudarkom na arhitekturni kakovosti, ki se skriva v intelektualni strukturi posamezne stavbe, so zapisali v Cankarjevem domu.

Na odprtju razstave Arhitektura = bodo spregovorili arhitekt Andrej Hrausky, dekan Fakultete za arhitekturo v Ljubljani Peter Gabrijelčič ter nekdanji programski direktor Evropske prestolnice kulture Mitja Čander.

Na razstavi bo predstavljenih 40 projektov, ki so nastali med letoma 2008 in 2012. Hrausky je za STA povedal, da na razstavi sodelujejo tako mlajši kot starejši arhitekti. "Pri izboru ni šlo zato, da bi pokrili neko generacijo, ampak vse tisto, kar je v slovenski arhitekturi najbolj pomembno v zadnjih pet letih," je pojasnil.

Projekte so razporedili v sedem kategorij: Prenova, dialog; Vas, regionalno; Narava, racionalno; Mesto, urbano; Javni prostor, infrastruktura; Šport, spektakel ter Tujina.

Pri sklopu Tujina se po besedah arhitekta postavlja vprašanje, ali so ti projekti del slovensko kulture, saj ne stojijo v Sloveniji. "Zdelo se mi je pomembno, da zajamemo tudi projekte slovenskih arhitektov v tujini, na primer Gabrijelčičev most v Beogradu, ki je vendarle največji most na Balkanu."

Ker je pet let za arhitekturo precej kratko obdobje, so v sklopu razstave zajeta pravzaprav vsa dela, ki so v zadnjih letih prejela vidnejše nagrade, je dejal Hrausky in dodal da so vključili tudi nekaj drugih del, ki so se jim zdela pomembna.

Poleg sklopa Tujina je Hrausky opozoril še na sklop Prenova, dialog, saj dokazuje, da se lahko stare stavbe, namesto da se jih podira, tudi revitalizira. Podal je primer obnove Vetrinjskega oz. Naskovega dvorca, kjer je bil lansko leto sedež Evropske prestolnice kulture.

V Cankarjevem domu so projekti razstavljeni na panojih, ki jih dopolnjuje katalog, v katerem so natančneje predstavljeni. Poleg razstavljenih projektov so v katalogu predstavljeni tudi bistveni mejniki slovenske arhitekture, zbranih je devet kritiških besedil ter razmislek o socialnem, političnem in ekološkem vidiku sodobne slovenske arhitekture.

Razstavo, ob kateri je izšel tudi vodnik po slovenski arhitekturi, so v Cankarjevem domu pripravili v sodelovanju z revijo AB - arhitektov bilten, galerijo Dessa, hišo arhitekture Maribor, raziskovalnim in umetniškim centrom RAZ:UM ter Evropsko prestolnico kulture 2012, podpira pa jo tudi ministrstvo za šolstvo, znanost, kulturo in šport.