Svet 7.1.2013 15:24

Po 25 letih v Veliki Britaniji ponovno našli Matissovo sliko

London, 7. januarja - V Veliki Britaniji so našli sliko francoskega postimpresionističnega slikarja Henrija Matissa, ki je bila pred 25 leti ukradena iz muzeja v Stockholmu. Sliko bodo v kratkem vrnili Švedski, so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz Registra izgubljenih umetnin (ALR) s sedežem v Londonu.

Delo z naslovom Vrt (Le Jardin) iz leta 1920 je bilo ukradeno iz Muzeja moderne umetnosti v Stockholmu 11. maja 1987. Kot navajajo v ALR, naj bi bilo vredno okrog 620.000 funtov (754.800 evrov).

"Novo leto je Muzeju moderne umetnosti v Stockholmu prineslo prijetno presenečenje," je dejal direktor ALR Christopher Marinello. ALR, ki razpolaga s podatki o vseh ukradenih umetniških delih, je ves čas spremljal trg z umetninami, da bi le prišel do Matissove slike.

Kot so zapisali v izjavi za javnost, se je pred nekaj tedni na njih obrnil trgovec z umetninami iz Essexa v južni Angliji, ki je želel pridobiti podatke o provenienci dela. Ko je bila potrjena istovetnost slike, je bila zadeva predana Marinellu, ki je prevzel pogajanja glede umetnine.

Lars Nittive, ki je bil leta 1987 direktor Muzeja moderne umetnosti v Stockholmu, se ni motil, ko je takrat za medije dejal, da je slika preveč znana, da bi jo bilo mogoče prodati na svetovnem trgu z umetninami.

"Muzeju sem tedaj svetoval, naj za ukradeno delo ne zahteva odškodnine. Ukradene slike na uradnem trgu z umetninami nimajo prave vrednosti in se slej ko prej same pojavijo... je samo vprašanje časa," je dejal Marinello.