Slovenija 8.1.2013 6:00

V kinoteki začetek retrospektive Tarkovskega

Ljubljana, 8. januarja - V Slovenski kinoteki se bo drevi ob 19. uri pričela retrospektiva ruskega režiserja Andreja Tarkovskega. Uvedel jo bo film Devet dni nekega leta avtorjevega profesorja z moskovske filmske akademije Mihaila Romma, sledila pa bo projekcija dveh filmov Tarkovskega.

V sklopu retrospektive si bodo obiskovalci do 29. januarja lahko ogledali celoten opus sedmih celovečernih filmov ruskega avtorja ter njegov diplomski film Valjar in violina iz leta 1960. Poleg filmov Tarkovskega bodo v kinoteki v sklopu Andrej Tarkovski: Vzorniki in učitelji prikazali tudi dela cineastov, ki so navdihovali ruskega mojstra.

Programski vodja kinoteke Jurij Meden je za STA povedal, da je tokratna retrospektiva, posvečena Tarkovskemu, pravzaprav ponovitev, saj so jo v kinoteki pripravili že pred dobrimi 15 leti. "Gre za enega tistih avtorjev, ki jih je potrebno znova in znova prikazovati, ker predstavljajo ne samo obvezno literaturo filma, ampak kar umetnosti 20. stoletja," je dejal Meden.

Tarkovski (1932-1986) je za svoje delo prejel številne nagrade, med njimi posebno nagrado žirije v Cannesu, bafto za tujejezični film ter beneškega zlatega leva. V nekdanji Sovjetski zvezi je Tarkovski posnel celovečerne filme Ivanovo otroštvo (1962), Andrej Rubljov (1966), Solaris (1972), Zrcalo (1975) in Stalker (1979). Filma Nostalgija (1983) in Žrtvovanje (1986) pa v Italiji oziroma na Švedskem.

Tarkovski slovi po dolgih, umirjenih prizorih. Doma so ga zaradi prepletanja duhovnosti in metafizike v njegovih delih kot avtorja priznali šele v poznih 80. letih minulega stoletja. Leta 1989 in 1990 je posthumno prejel državno nagrado ZSSR in Leninovo nagrado, od leta 1989 pa moskovski mednarodni filmski festival podeljuje tudi nagrado Tarkovskega.