Na hitro prelistano 12.1.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 12. januarja - Založba Litera je izdala zgodbe Suzane Tratnik, naslovljene Rezervat, Mladinska knjiga pa delo hrvaškega avtorja Bruna Šimleše Ljubeznoslovje. Knjižnica Velenje je izdala zbirko zgodb petih avtorjev o Velenju z naslovom Jezero na robu mesta, založba Miš pa v zbirki Prve prave prirejeno različico tragične ljubezenske zgodbe Romea in Julije.

Ljubljana. Knjiga z naslovom Rezervat avtorja Suzana Tratnik. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Rezervat avtorja Suzana Tratnik.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Jezero na robu mesta avtorjev Ferija Lainščka, Petra Rezmana, Dušana Dima, Esada Babačića in Jožeta Hudalesa. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Jezero na robu mesta avtorjev Ferija Lainščka, Petra Rezmana, Dušana Dima, Esada Babačića in Jožeta Hudalesa.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Romeon in Julija avtorja Williama Shakespearja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Romeon in Julija avtorja Williama Shakespearja.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Ljubeznoslovje avtorja Bruna Šimleša. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Ljubeznoslovje avtorja Bruna Šimleša.
Foto: STA

REZERVAT - NOVE ZGODBE SUZANE TRATNIK

V kratkih zgodbah pod skupnim naslovom Rezervat Tratnikova piše o deklici, ki si na tihem želi, da bi lahko dihala s škrgami, o srednješolskem izletu z vlakom, na katerem nekaj fantov na silo vleče dekleta v kupeje, kjer jim med noge potiskajo steklenico, čemur v šali rečejo "doping". Piše tudi o pretepanju ženske v zaklenjenem lokalu sredi Ljubljane in o srečanju z mlajšo žensko, ki ne verjame v festival Mesto žensk, ker taka getoizacija izničuje pravo umetnost. Spregovori še o dnevu, ko je bila Slovenija sprejeta v EU, protagonistke pa se ukvarjajo z bivanjem v svojem lezbičnem "getu" na Metelkovi. Podaja tudi utrinek ob razstavi Indijancev v New Yorku z naslovom Rezervat X, v katerem piše o tem, da kultura Indijancev ni zamrznjena med idealizirano predkolonialno preteklostjo in zavoženo, neavtohtono zdajšnjostjo. Delo je izšlo v zbirki Piramida, v kateri mariborska založba Litera objavlja dela sodobnega slovenskega leposlovja.

Suzana Tratnik (1963) je diplomirala iz sociologije na Fakulteti za družbene vede ter magistrirala iz antropologije spolov na Fakulteti za podiplomski študij ISH. Je pisateljica prevajalka, esejistka in publicistka ter dolgoletna aktivistka lezbičnega gibanja. Njene zgodbe so objavljene v nemški in ameriški antologiji evropske lezbične proze. Je prejemnica več nagrad, med njimi male Prešernove nagrade.

LJUBEZNOSLOVJE - LJUBEZEN KOT JO VIDI EDEN VODILNIH HRVAŠKIH PISCEV DEL O MEDOSEBNIH ODNOSIH

Bruno Šimleša v delu Ljubeznoslovje podaja odgovore na vprašanja, kot so, kako ljubiti popolno, ne da bi ob tem izgubili sebe, kakšna je razlika med ljubeznijo in zaljubljenostjo, obstajajo brezpogojna ljubezen in sorodne duše, se lahko odločimo, da bomo nekoga vzljubili ter ali je res, da se nasprotja usodno privlačijo. Pojasni tudi vzroke za prevaro in se spopade s vprašanjem, ali jo je mogoče preboleti. Delo je poslovenil Niki Neubauer.

Bruno Šimleša (1979) je doslej objavil pet knjig. Šola življenja, ki velja za uspešnico na Hrvaškem, je bila lani prevedena tudi v slovenščino. Zadnjih deset let prireja delavnice, na katerih tečajnike uči zdravega pristopa do sebe in življenja na splošno. Šimleša tudi piše tedensko kolumno za časopis Jutarnji list in je reden gost hrvaških TV in radijskih postaj.

JEZERO NA ROBU MESTA - PET ZGODB PRIZNANIH SLOVENSKIH PISCEV O VELENJU

Jezero na robu mesta ponuja pet zgodb petih priznanih slovenskih avtorjev: Ferija Lainščka, Petra Rezmana, Dušana Dima, Esada Babačića in Jožeta Hudalesa. Lainščkova zgodba z naslovom Nebo pod Velenjem prinaša pripoved o proletarcu, ki mu življenje spremeni podobnost z legendo jugoestrade Mišem Kovačem. Rezman se v svoji zgodbi Na robu mesta prek protagonista v podzemlju sprašuje, "po čem se sploh razlikujeta črna luknja in jama, ki ga obkroža", Dim pa v pripovedi Brusli se ne boji piše o nemški deklici, ki tostran železne zavese odkrije filane paprike, stoenke in priljubljeno otroško igro pobijanje Nemcev. Babačić v zgodbi Sam na trojki podaja dnevnik majhnega Velenjčana, ki pride v še manjšo Ljubljano (Vodmat), delo pa sklene Hudalesov prolog in epilog z naslovom Mesto na robu jezera. V njem avtor ponuja etnološko dramo, v kateri iz usedlin zgodovine izkoplje presahlo jezero.

ROMEO IN JULIJA - SKRAJŠANA RAZLIČICA NESMRTNE ZGODBE O ROMEU IN JULIJI

Zgodovina tragične ljubezenske zgodbe o Romeu in Juliji sega v leto 1562, ko jo je pod naslovom "Tragicall Historye of Romeus and Juliet" upesnil Anglež Arthur Brooke, po njenem vzoru pa je William Shakespeare leta 1593 spisal nesmrtno tragedijo v verzih. V pričujoči skrajšani in poenostavljeni različici pri založbi Miš ohranjajo verzno obliko izvirnika, delo pa so obogatili še z opisom oseb, značilnostmi dobe in elizabetinskega gledališča, viri ter vprašanji v razmislek in predlogi za nadaljnji pogovor. Zgodbo, ki jo priredila Helen Street in poslovenila Meta Osredkar, dopolnjujejo ilustracije Charlyja Cheunga.