Slovenija 11.1.2013 11:23

V Kinodvoru ljubljanska premiera animacije Sapramiška 2 - Sapramišja sreča

Ljubljana, 11. januarja - V Kinodvoru bodo v soboto prvič v Ljubljani predvajali kratki animirani film v produkciji Mini teatra in režiji Roberta Waltla Sapramiška 2 - Sapramišja sreča. Scenarij je po svoji pravljici napisala Svetlana Makarovič, za animacijo in montažo pa so poskrbeli Nataša Berk, Matej Modrinjak in tandem son:DA.

V Mini teatru so se po uspešni premieri v sklopu 9. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka 2012 v Mariboru odločili, da bodo animacijo predstavili tudi v Ljubljani. "Zdelo se nam je nekako naravno, da program Mini teatra, ki že v osnovi vključuje raznovrstne eksperimente na odru, vključimo še nov medij," je o animiranem filmu povedal Waltl.

Sapramišja sreča je nadaljevanje priljubljene zgodbe o Sapramiški, ki tokrat išče srečo. Miška sprva noče poslušati prijateljev, ki ji svetujejo naj pripravi hišico za zimo. Ko ji snežni metež podre domovanje, postane tako črnogleda, da želi le še umreti, so zapisali v Mini teatru.

Prijatelje, ki ji ponudijo pomoč, odžene, le Regica ostane in ji zaupa modrost, da je vsak svoje sreče kovač. Sapramiška se tako odpravi do kovača, s pomočjo katerega skuje svojo srečo - majhno srce, ki spremeni njen pogled na svet. Medtem ko je miška kovala svojo srečo, pa so ji prijatelji postavili novo domovanje. Tedaj miška spozna, da je dobro imeti prijatelje in da je pravzaprav to prava sreča.

V animaciji so glasove poosebljenim živalim in kovaču poleg Makarovičeve in Waltla posodili Vesna Zornik, Violeta Tomič, Tadej Pišek in Ljerka Belak. Pred dvema letoma je ta zasedba zgodbo o iskanju sreče že postavila na oder Mini teatra.

"Animirani film Sapramiška 2 - Sapramišja sreča je povsem avtonomno novo umetniško delo in nima vizualno ničesar s predstavo, ki jo igramo v Mini teatru. Kratki animirani film je leteči kolaž in 'zbrejkan' vizualni 'mash-up' mišjega kovanja sreče," je pojasnil režiser.

"Potrebno je veliko ljudi in glav, ogromno podpore, še več idej in ustvarjalnosti ter tone potrpežljivosti in vztrajanja, da se 30-minutni animirani film pripelje do otrok, do mladine, do odraslih oziroma do občinstva," pa je zapisal duet son:DA. Dodala sta, da so ustvarjalcem animacije zgodba, sporočilo in jezik izvirnega dela Makarovičeve ponudili okvir, v katerem "sta domišljija in konceptualnost lahko poleteli".

Ljubljanski premieri animiranega filma Sapramiška 2 - Sapramišja sreča, ki jo sofinancira ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, bodo sledile še vsaj tri ponovitve v Kinodvoru, v načrtu pa so tudi projekcije v Mini teatru.