Slovenija 9.1.2013 11:55

V CD cikel predavanj ob 200-letnici Wagnerjevega rojstva

Ljubljana, 9. januarja - Ob 200-letnici rojstva nemškega skladatelja Richarda Wagnerja bo Društvo Richard Wagner Ljubljana v Cankarjevem domu (CD) organiziralo cikel predavanj z naslovom Wagnerjevi skriti svetovi. Prvo predavanje z naslovom Wagner za začetnike je napovedano za 15. januar, cikel pa bo 20. maja sklenila tema Wagner in filmska glasba.

V letošnjem letu, ko glasbeni svet obeležuje 200-letnico rojstva in 130 let od smrti enega od velikanov klasične glasbe, bodo v SNG Opera in balet Ljubljana v koprodukciji s CD 18. januarja premierno predstavili novo postavitev skladateljevega zgodnejšega dela Leteči Holandec. Slovensko društvo Richard Wagner pa bo v sklopu tega dogodka v Kosovelovi dvorani CD pripravilo cikel predavanj.

Wagner je kot nenehni iskalec novih glasbenih izrazov, ki so se najbolje odrazili v njegovih glasbenih dramah, tudi avtor tako imenovane "celostne umetnine" (Gesamtkunstwerk), ki je globalno vplivala na razvoj glasbe v 20. stoletju, obenem pa je skladatelj z njo začrtal vsebinsko smer v novorojenem kulturnem mediju - filmu.

Zato so se v društvu odločili, da bodo nepoznavalcem s prvim predavanjem iz cikla, ki bo 15. januarja, Wagnerjevo delo približali skozi filmski jezik. Mitja Reichenberg bo udeležencem predstavil tako Wagnerjeve glasbene zamisli kot tudi njihov vpliv na razvoj filmske glasbe. Organizatorji bodo poskusili s tem predavanjem razbiti mit, da je Wagnerjeva glasba prezahtevna.

Predavanje Jerneja Weissa bo med drugim osvetlilo pomen Wagnerja na Slovenskem nekoč in danes. Zdi se, da so dela nemškega skladatelja nekoč pogosteje uvrščali na koncertne sporede, danes pa naj bi nanj kar malo pozabili, menijo v Društvu Richard Wagner. Na predavanju, ki bo na vrsti 29. januarja, bodo razloge, zakaj je temu tako, predstavili v povezavi s kulturno-političnimi spremembami v 19. in 20. stoletju na Slovenskem.

Sledila bodo predavanja Wagner - Beethoven - Wesendonckova (18. februar) Teje Saksida in Lovorke Nemeš Dular, Ritualnost Wagnerjeve "posvetitvene igre" Parsifal (25. februarja) Gregorja Pompeta, Wagner in harfa (19. marca) Tine Žerdin, Wagner in film (25. marca) Mitje Reichenberga, Wagner in "Gesamtkunstwerk" (25. aprila) Teje Saksida ter Wagner in njegovo občinstvo (13. maja) Vlada Kotnika.

Cikel bo 20. maja sklenilo Reichenbergovo predavanje Wagner in filmska glasba, ki bo obravnavalo predvsem wagnerjanske prvine pri različnih avtorjih filmske glasbe, njegov vodilni motiv, orkestracijo in idejo "Gesamtkunstwerka", so še sporočili iz Cankarjevega doma.