Slovenija 10.1.2013 10:34

V Ljubljano prihaja potujoča razstava o Leonardu da Vinciju

Ljubljana, 10. januarja - Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bodo med 15. februarjem in 12. majem gostili potujočo razstavo o renesančnem umetniku in izumitelju Leonardu da Vinciju. Na razstavi Da Vinci - Genij bo predstavljenih več kot 200 eksponatov, od modelov njegovih izumov v naravni velikosti do reprodukcij Leonardovih najbolj znanih del.

Za razstavo v organizaciji Grande Exhibitions iz Avstralije so italijanski rokodelci natančno izdelali interaktivne mehanske izume v naravni velikosti. Med te izdelke sodijo prve zasnove avtomobila, kolesa, helikopterja, jadralnega letala, akvalunge, podmornice, vojaškega tanka in idealnega mesta, so sporočili iz Gospodarskega razstavišča.

Poleg izumov si bo na razstavi mogoče ogledati tudi reprodukcije Leonardovih najbolj znanih zasnov, anatomske študije, risbe znane freske Bitka za Anghiari in drugo.

Najnovejša pridobitev razstave, ki je nastala v sodelovanju z ustanovama Il Geniodi Leonardo da Vinci Museo iz Italije in Lumiere Technology iz Francije, pa je rekonstrukcija Zadnje večerje v visoki ločljivosti.

Ta mogočni zaslon domiselno dopolnjuje 3D animacije, ki nazorno pojasnjujejo kip Leonardovega konja, sliko Mona Lize in risbo Vitruvijskega človeka, so dodali. Razstava razkriva tudi skrivnosti znamenite lepotice na podlagi analize, ki jo je v pariškem muzeju Louvre izvedel znanstveni inženir, izvedenec in fotograf likovne umetnosti Pascal Cotte.