Slovenija 13.1.2013 10:00

V Pilonovi galeriji ob 40. obletnici odpirajo vrata mladim

Ajdovščina, 13. januarja - Pilonova galerija Ajdovščina v letošnjem letu obeležuje 40. obletnico delovanja, zato bo celo leto 2013 v znamenju praznovanja. Poseben poklon bodo osrednji ajdovski umetnostni instituciji pripravili mladi, te je imel Veno Pilon še posebej rad, ki bodo javnosti predstavili svojo umetniško produkcijo, so sporočili iz Pilonove galerije.

Ajdovščina. Pilonova galerija. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Ajdovščina.
Pilonova galerija.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

Predstavniki mlajše generacije diplomantov in magistrov likovnih umetnosti ter likovne pedagogike bodo skozi predavanja in predstavitve javnosti predstavili svoja zaključna študijska dela, v katera je vedno vložene veliko energije, izvirnih idej in zagnanosti, žal pa ta praviloma ostajajo predstavljena le ožjemu krogu strokovne komisije.

Na ta način se bodo mladi ne le približali domačemu občinstvu, temveč vzpostavili trajno vez in začetek trdnejšega sodelovanja s svojo matično galerijo. "Želimo si, da bi te generacije rasle in zorele skupaj s Pilonovo galerijo še naslednjih 40 let, tako kot jo od njene ustanovitve dalje spremljajo in z njo prijateljujejo nekdaj mladi in nadobudni, danes pa že priznani likovni umetniki, Pilonovi prijatelji in prijatelji Pilonove galerije," so zapisali v ajdovski Pilonovi galeriji.

Predstavitve diplomskih in magistrskih nalog bodo pripravljali enkrat mesečno, začeli pa bodo s predstavitvijo diplomske naloge iz likovne pedagogike Maje Štefin z naslovom Barva kot večplastni fenomen (Katarsis preko besed in slik), ki bo že v četrtek, 17. januarja. Dogajanje okrog slovenskega kulturnega praznika bo 6. februarja popestrila Sonja Makuc s predstavitvijo svoje magistrske naloge iz grafike z naslovom Litografska akvatinta. Od meseca marca do konca letošnjega leta se bodo predstavile še druge ustvarjalke, ki so se že odzvale povabilu: Tea Curk Sorta, Jana Božič, Ana Čigon, Urška Harej, Jasmina Rojc in Nika Božič.

Ob tem pa v Pilonovi galeriji vabijo k sodelovanju tudi druge mlade umetnike in likovne pedagoge, ki bi se radi na ta način predstavili javnosti.