Svet 12.1.2013 5:30

V rimskem Koloseju restavratorji odkrili nove grafite in freske

Rim, 12. januarja - Restavratorji so med deli v rimskem Koloseju odkrili nove grafite in freske, ki jih označujejo živahne barve, poroča britanski časnik The Telegraph. Grafite in freske na najpomembnejšem rimskem spomeniku so restavratorji našli na najvišjem nivoju Koloseja, ki je za obiskovalce zaprt.

Italija, Rim. Rimski Kolosej. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Rim.
Rimski Kolosej.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Po poročanju časnika prinašajo grafitih v hodnikih, namenjenih razvrščanju obiskovalcev po amfiteatru, težko berljive besede in simbole, narisana pa sta tudi dva velika falusa.

Rossella Rea, ki je odgovorna za prenovo Koloseja, je povedala, da predstavljajo freske izjemno odkritje, ki ga niso pričakovali. "Še vedno pa ostaja veliko prostora za raziskave in skoraj gotovo bomo naleteli na še kakšno presenečenje," je dodala. Vodja restavratorske ekipe Ida Simonelli pa je pojasnila, da so bile freske izjemno bogate in dovršene.

Obsežen restavratorski projekt, vreden okoli 27 milijonov evrov, ki ga bo financiral Diego Della Valle, ustanovitelj verige trgovin s čevlji Tod's, naj bi se začel v nekaj tednih. V sklopu najbolj celovite prenove tega pomembnega rimskega spomenika v zadnjih 70. letih bodo med drugim odstranili umazanijo s pročelja Koloseja.