Slovenija 14.1.2013 14:15

Pri Celjski Mohorjevi družbi tri avtorske slikanice tujih ilustratorjev

Ljubljana, 14. januarja - Pri Celjski Mohorjevi družbi so tokrat izdali in predstavili tri avtorske slikanice: Mala Zoja avtorice Rebecce Elliott, delo Quentina Blakea Benjamin ter Jaz... Jana avtorja Patricka McDonnella. Kot je na predstavitvi knjig poudaril glavni urednik založbe David Movrin, slikanice tujih avtorjev odlikujejo tako ilustracije kot kakovostna vsebina.

Z izdajanjem kakovostnih knjig za otroke bodo v založbi nadaljevali, ker opažajo pomanjkanje dobrih slikanic za otroke. Želijo si slikanic, ki ne bi na silo vzgajale, a bi vseeno bile posredovalke vrednot. Zaenkrat se bodo osredotočili na prevodna dela, v prihodnosti pa načrtujejo tudi izdajo slovenskih izvirnic slikanic, je povedal Movrin.

Mala Zoja je delo avtorice mlajše generacije, ki na svoji spletni strani na seznam najpomembnejših stvari v življenju uvršča Boga, prijatelje, umetnost ter dom in družino, je povedala prevajalka dela Tadeja Petrovčič Jerina. Knjiga prinaša zgodbo o deklici Zoji, ki nima družine. Na izletu v živalski vrt jo skupina pozabi, zato jo medse sprejmejo živali, vse dokler povsem nepričakovano ne najde svoje nove družine. Avtorica po prevajalkinih besedah z zelo malo besedami spregovori o pripadanju in ljubezni.

Benjamin je avtorska slikanica znanega britanskega ilustratorja Quentina Blakea, ki je med drugim poskrbel za ilustracije priljubljenih mladinskih del Roalda Dahla, kot sta Matilda in Čarovnice. Movrin je izrazil začudenje, da nobena slovenska založba doslej ni prepoznala kakovosti njegovih avtorskih slikanic. Ob tem je poudaril, da v Veliki Britaniji velja za vrhunskega umetnika, ki je med drugim razstavljal v londonski galeriji Tate.

V pričujoči slikanici Blake podaja pripoved o paru, ki dobi otroka. Sprva se čudi nad otrokovo prikupnostjo, potem pa se, tako Movrin, "zgodijo grozote v duhu nadrealizma". Otrok se spremeni v velikanskega mladiča ujede, ki kriči, nato v slona, ki vse uniči, merjasca, ki vse popaca in zmaja, ki vse osmodil. Na koncu pa se spremeni v mladeniča. Avtor na filozofski način, prek metafor, spregovori o odraščanju, je pojasnil Movrin.

Slikanico ameriškega avtorja Patricka McDonnela Jaz... Jana je prevajalka Petrovčič Jerina odkrila na sejmu v Bologni. V delu avtor predstavi malo Jano, ki je zrasla v svetovno znano primatologinjo ter zagovornico varstva narave, človekovih pravic in mirovno glasnico OZN - raziskovalko Jane Goodall. Tudi ta slikanica z zelo malo besedami spregovori o deklici, ki je sledila svojim sanjam, je še povedala Petrovčič Jerina.