Svet 15.1.2013 6:00

Dunajski Umetnostnozgodovinski muzej v letošnje leto z ambicioznimi načrti

Dunaj, 15. januarja - V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju že z nestrpnostjo pričakujejo ponovno odprtje Kunstkammer konec februarja. Poleg dogodka, ki velja za osrednjega v letošnjem letu, pa v muzeju za 2013 načrtujejo še vrsto razstav v vseh svojih izpostavah, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

V Umetnostnozgodovinskem muzeju bodo tako 22. januarja odprli razstavo V senci piramid, na kateri bodo predstavljene arheološke najdbe avstrijske ekipe arheologov pri piramidah v Gizi v Egiptu leta 1912. Razstava bo odprta do 20. maja. Obiskovalci se lahko poleg kipa arhitekta Keopsove piramide Heminuja v naravni velikosti veselijo še številnih drugih izjemnih eksponatov, je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedala generalna direktorica muzeja Sabine Haag.

V sklopu, poimenovanem "Intermezzo", bodo letos pripravili razstavo z naslovom Boljše polovice (od 18. junija do 8. septembra), na kateri bodo predstavili podobe parov in njihove zgodbe. Prav tako bodo letos podaljšali v letu 2012 začeto serijo z naslovom Stvar okusa, piše APA.

Enega od vrhuncev pa bo nedvomno predstavljala razstava Luciana Freuda, ki jo bodo odprli 8. oktobra in bo na ogled do 6. januarja 2014. Na njej bo na ogled od 30 do 40 osrednjih del leta 2011 preminulega umetnika. Razstavo bo pospremil tudi bogat spremljevalni program.

V Tezejevem templju bo v letošnjem letu po delih Uga Rondinoneja in Krisa Martina od 18. aprila do 30. septembra mogoče videti delo dobitnika Turnerjeve nagrade Richarda Wrighta. V razstavišču Neue Burg pa bodo denimo 19. marca odprli novo postavitev z naslovom Cesar in lov.