Slovenija 16.1.2013 15:16

Bojan Maroševič z monosatiro Makarovičeve o kadilcih

Maribor, 16. januarja - Dramski igralec Bojan Maroševič bo v petek na malem odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor premierno uprizoril monosatiro Prekleti kadilci, ki je nastala po istoimenskem delu Svetlane Makarovič. Kot je dejal, besedilo odlikuje pronicljiv, piker, zajedljiv, a nikakor ne žaljiv jezik, ki ga je navdušil in navedel k razmišljanju o uprizoritvi.

Maribor. Igralec Bojan Maroševič. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Igralec Bojan Maroševič.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

V knjigi Prekleti kadilci, ki je nastala kot odgovor na sprejetje slovenskega protikadilskega zakona, Makarovičeva na duhovit način prikaže kronološki pregled razvoja kajenja. Pripoved je polna najrazličnejših zgodovinskih imen, ki so podlegla kadilski razvadi.

Maroševič se konkretnim imenom v predstavi izogiba, saj, kot je pojasnil za STA, ne bi rad begal ljudi. Sicer pa sledi sporočilu literarne predloge, ki v odsotnosti moraliziranja in z veliko humorja prikaže svojevrsten pogled na kadilsko razvado.

Zaradi močnega poudarka na jeziku se je odločil za minimalno scenografijo, zato ima poleg sebe na odru le pepelnik in barski stolček. Čeprav je osebno tudi sam "eden od prekletih kadilcev", v nasprotju s pričakovanji na odru ne pokadi niti ene cigarete.

Maroševič je član igralskega ansambla SNG Maribor. Monosatira je nastala v njegovi lastni režiji in lastni produkciji izven rednega programa mariborskega gledališča.