Svet 19.1.2013 4:00

Naziv Evropska prestolnica kulture bodo prevzele še Košice

Košice, 19. januarja - Naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) bosta letos nosila francoski Marseille s Provanso ter slovaško mesto Košice. Medtem ko so Francozi enoletno prestolovanje evropski kulturi začeli prejšnji teden, bodo Slovaki to storili ta konec tedna. Osrednja prireditev bo v nedeljo zvečer, ko bo med drugimi nastopil tudi Jamiroquai.

Drugo največje slovaško mesto Košice so prvo mesto v državi, ki nosi naziv EPK. Leži v vzhodnem delu Slovaške blizu meje z Madžarsko in Ukrajino ter šteje okoli 240.000 prebivalcev.

Ob izboru za naziv EPK leta 2008 so si v Košicah zadali, da bodo mesto pretvorili v "središče ustvarjalnosti in nove prihodnosti za mlade, kreativne ljudi". Program se bo uradno začel danes, v dveh dneh naj bi se zvrstilo skoraj 200 različnih dogodkov na 17 prizoriščih v mestu in okolici.

Uradna otvoritvena slovesnost bo v nedeljo zvečer v tamkajšnjem gledališču. Udeležila se je bo tudi generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer. Kasneje se bo dogajanje preselilo na prosto, kjer napovedujejo veličasten ognjemet, v bližnji Areni pa koncert britanske zasedbe Jamiroquai.

Tako kot za otvoritveni vikend tudi čez leto obljubljajo raznoliko in pestro dogajanje s skupno okoli 300 različnimi projekti. Poudarek naj bi bil na sodobni umetnosti, med drugim z razstavo lokalne avantgardne umetnosti ter del Andyja Warhola.

Evropska prestolnica kulture je naziv, ki ga Evropska unija za eno leto ponavadi dodeli dvema mestoma. Pobudnica projekta je bila nekdanja grška ministrica za kulturo Melina Mercouri (1920-1994), prvič pa so naziv leta 1985 nosile Atene.

Lani je poleg portugalskega Guimaraesa nosil naziv EPK Maribor s partnerskimi mesti. Slovenija bo za ta projekt spet na vrsti leta 2025.