Slovenija 18.1.2013 9:58

V Photonu na ogled fotografska serija Preživeli Gorana Bertoka

Ljubljana, 18. januarja - V galeriji Photon bodo novo razstavno sezono začeli s predstavitvijo serije Preživeli avtorja Gorana Bertoka. Fotograf v njej nadaljuje z raziskovanjem in tematiziranjem fenomena človeškega telesa v sodobni družbi, njegove izpostavljenosti, krhkosti in različnih simbolnih pomenov. Odprtje bo drevi ob 19. uri.

Fotografska serija Preživeli se osredotoča na kontinuirano in ponavljajoče se ideološko nasilje, ob pomoči katerega so si različne vladavine z ognjem in mečem, stopajoč preko trupel, prizadevale za doseganje višjih ciljev. Posledice so neizbežno odtisnjene v travmatičnih spominih in ranjenih telesih žrtev, so ob razstavi zapisali v galeriji.

Osrednjo motiviko predstavljajo portreti nekdanjih taboriščnikov, ki ne kažejo eksplicitnih znakov preteklega nasilja, četudi njihova prisotnost izžareva s terorjem zaznamovano psihološko substanco. Zgodovinski spomin je pač kratek, četudi ga družba v nekaterih primerih umetno vzdržuje pri življenju. Evropski kulturni prostor je tako napolnjen z ostalinami trpljenja in smrti. V tem duhu Bertok tematizira današnji odnos do preteklega ideološkega nasilja ter obvezujočo empatijo kot predpisani konvenciji in etični obveznosti slehernika.

Goran Bertok, rojen leta 1963, je leta 1989 diplomiral iz novinarstva na ljubljanski Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo. Deluje v Ljubljani kot samostojni umetnik. Razstava v galeriji Photon bo odprta do 8. februarja.