Svet 19.1.2013 10:26

Marko Letonja bo dirigiral orkestru dunajske Državne opere

Dunaj, 19. januarja - Dirigent Marko Letonja bo nocoj debitiral za dirigentskim pultom dunajske Državne opere. Kot prvi slovenski dirigent v dunajski operni zgodovini se bo predstavil s Pikovo damo Petra Iljiča Čajkovskega, poroča današnje Delo. Letonja bo dirigiral štirim predstavam te opere, in sicer nocoj ter še 23., 27. in 30. januarja.

Dunajska Državna opera ima največji repertoar na svetu in se lahko pohvali z znamenitim orkestrom. "Resda je potreba po dirigentih v operni hiši s tako velikim številom oper in baletov v eni sezoni velika, a je tudi nabor 'dirigentov', ki čakajo v vrsti za tak nastop, velik," je v Delu zapisal Marijan Zlobec.

Letonja bo v dunajski operni hiši dirigiral štiri ponovitve Pikove dame, ki je bila sicer premierno uprizorjena pred leti v režiji Vere Nemirove in je obveljala za zelo uspešno predstavo. Tedaj jo je dirigiral umetniški vodja Državne opere Seidži Ozava, tako da dobiva Letonja v roke dobro pripravljeno predstavo, je zapisal Zlobec in dodal, da bo tudi tokrat v vlogi Hermana nastopil slavni ameriški tenorist Neil Shicoff.

Letonja je od septembra lani generalni glasbeni direktor in šef dirigent orkestra v Strasbourgu in umetniški vodja simfoničnega orkestra v avstralski Tasmaniji. Med drugim je lani v milanski Scali dirigiral Hoffmannove pripovedke Jacquesa Offenbacha.