Slovenija 22.1.2013 12:26

MIZKŠ bo vladi predlagalo ukinitev dunajske Skice

Ljubljana, 22. januarja - Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) bo svoje dejavnosti na področju kulture in znanosti na Dunaju združilo v Slovenskem znanstvenem institutu (SZI). Vladi bo predlagalo ukinitev Slovenskega kulturnega in informacijskega centra (Skica), ohranilo pa njegove dejavnosti, so sporočili z ministrstva.

Ministrstvo bo z ukinitvijo Skice, kot so zapisali, racionaliziralo promocijo kulture na Dunaju. Slovenija, ki svojih kulturnih institutov nima v nobeni drugi državi, ima na Dunaju dve izpostavi, ki promovirata slovensko kulturo - SZI in Skico, so opomnili na ministrstvu. Kot se je izkazalo, je bilo sodelovanje med institucijama do sedaj slabo, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

"Glede na sedanje finančno stanje, ki ne omogoča zagotavljanja dodatnih sredstev za te dejavnosti, je ministrstvo ocenilo, da bi bila koristna racionalizacija, ker bi tako lahko večji del sredstev namenilo dejavnostim namesto plačevanju zaposlenih, najemnin in drugih stroškov. Zato se je ministrstvo odločilo, da predlaga vladi, da ukine Skico in da se dejavnosti na področju kulture opravljajo v okviru delovanja SZI, načrtovanje teh dejavnosti pa se poveri direktoratoma za umetnost in za kulturno dediščino," so pojasnili na ministrstvu.

MIZKŠ je s svojo namero pisno že seznanilo ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) in ga zaprosilo, da preko slovenskega veleposlaništva na Dunaju izpelje vse potrebne postopke. Umetniška rezidenca za gostujoče kulturne ustvarjalce bo še naprej ostala v prostorih Študentskega doma Korotan, le da bo treba spremeniti pogodbo med Študentskim domom Korotan in Veleposlaništvom RS na Dunaju tako, da se uporabnina za umetniško rezidenco ne zaračunava več.

V sporočilu za javnost so na MIZKŠ spomnili, da SZI na Dunaju deluje od konca leta 1998. Dejavnost inštituta je razvejana, saj med drugim organizira predavanja, simpozije, delavnice ter krajša in daljša gostovanja znanstvenikov ter nudi tehnično in administrativno pomoč slovenskim znanstvenikom, ki delujejo v Avstriji. "SZI je na Dunaju uveljavljena in prepoznavna slovenska inštitucija; priznava in podpira jo tudi avstrijska vlada," so poudarili na ministrstvu.

Skica je bila na Dunaju ustanovljena leta 2010 na podlagi tripartitnega dogovora med tedanjimi ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ministrstvom za kulturo in ministrstvom za zunanje zadeve. Tedaj je bil sklenjen dogovor o skupnem načinu financiranja in upravljanja tega centra. Ministrstvo za zunanje zadeve pa je približno pred dvema letoma ukinilo sektor za kulturno sodelovanje in Skica je bila edina ustanova s področja kulture, ki je še ostala pod okriljem MZZ.

Skica je minuli teden obeležila prvo obletnico delovanja. Delovanje centra v minulem letu je njegova vodja Ana Novak za STA označila za zahtevno in prodorno. "Na Dunaju deluje veliko slovenskih ustvarjalcev in prav je, da imamo tu tudi svoj - celo prvi - kulturni institut v tujini. V preteklem letu se je na Dunaju vzpostavila tudi rezidenca za slovenske umetnike. Skica je po enem letu delovanja blagovna znamka, ki je v dunajskem kulturnem prostoru prepoznavna in spoštovana," je povedala Novakova.