Svet 21.1.2013 12:20

Omerzu med nominiranci za češko nagrado za odkritje leta - RWE

Praga, 21. januarja - Mladi slovenski režiser Olmo Omerzu, ki je nase opozoril s celovečernim prvencem Mlada noč, je eden od treh kandidatov za češko nagrado za odkritje leta - RWE, ki jo podeljujejo v sklopu prireditve Nagrade čeških filmskih kritikov. Ta je, kot so sporočili koproducenti filma iz Arsmedie, ustvarjena po vzoru ameriških zlatih globusov.

Portorož. Slovenski režiser Olmo Omerza. Foto: Lena Dujc/STA Arhiv STA

Portorož.
Slovenski režiser Olmo Omerza.
Foto: Lena Dujc/STA
Arhiv STA

Nagrado RWE - odkritje leta podeljujejo izjemnim posameznikom, katerih delo predstavlja prispevek k razvoju češke kinematografije. Za nominacije v različnih kategorijah je glasovalo 42 filmskih kritikov. Odločali so se med 30 celovečernimi igranimi in 15 dokumentarnimi filmi. Nagrade bodo podelili v soboto, 26. januarja, v praškem gledališču Archav, so zapisali v producentski hiši.

Omerzujev diplomski film na znameniti praški FAMU je nastal v slovensko-češki koprodukciji. Film Mlada noč je mednarodno pot začel v sekciji Forum na lanskem Berlinalu, sledile so projekcije na več mednarodnih filmskih festivalih. Zanj je prejel tudi nekaj nagrad, med njimi nagrado za režijo na Festivalu mladega evropskega filma - Voices v ruskem mestu Vologda.

Mlada noč govori o dveh 12-letnih fantih, ki se dan po novem letu po naključju znajdeta na zabavi v svetu odraslih, kjer doživita svoje prvo srečanje z ljubeznijo in seksualnostjo.

Po podelitvi Nagrad čeških filmskih kritikov bo Omerzu film Mlada noč predstavil tudi na najpomembnejšem skandinavskem filmskem festivalu Göteborg IFF v sekciji Teden kritike.

Omerzu trenutno pripravlja film z naslovom Družinski film, ki ga je med drugim podprl evropski program MEDIA. Režiser je na lanskem Liffu glede novega projekta izdal le, da ga bodo začeli snemati oktobra ter da bodo na vseh lokacijah potrebovali veliko snega.