Svet 22.1.2013 5:30

V muzeju Prado v maju napovedujejo razstavo Skrita lepota

Madrid, 22. januarja - V Nacionalnem muzeju Prado v Madridu za maj napovedujejo odprtje razstave Skrita lepota, na kateri bo na ogled več kot 150 slik iz zbirke muzeja Prado. Vsem izbranim slikam bo skupno, da bodo manjših formatov, kar pomeni, da bo šlo bodisi za pripravljalne študije, bodisi za intimnejša dela, namenjena okrasu zasebnih prostorov.

Postavitev bodo uvedli prenosni oltarji iz 14. stoletja in upodobitve s predel oltarjev iz istega časa, ki jim bodo sledili primerki iz 15. stoletja. Razstavljene bodo tudi nekoliko intimnejše nabožne slike flamskih, italijanskih in španskih mojstrov, pa tudi upodobitve z mitološko vsebino na italijanskih poročnih skrinjah.

Upodobitve iz 16. stoletja bodo pokazale, kako se je v tem času povečalo zanimanje umetnikov za slikanje krajin, spremenili pa so se tudi nosilci podobe, ki je sedaj svoje mesto našla tudi na glinastih ali bakrenih ploščicah. Poleg tega so bile tedaj priljubljene pomanjšane kopije znamenitih slik.

V 17. stoletju so prevladovali portreti, tihožitja in slikarske serije umetnikov, kot sta bila David Teniers in Bartolome Esteban Murillo. Na razstavi bodo predstavljeni ob pripravljalnih risbah, ki so vrhunec dosegle z Rubensom. Iz 18. stoletja bodo na razstavi predstavljene slike umetnikov, kot sta bila Antoine Watteau ali Goya, postavitev pa bodo zaključila dela iz 19. stoletja, ki so jih ustvarili umetniki, kot sta bila Vicente Lopez in Mariano Fortuny.

Razstava bo na ogled do 14. maja do 10. novembra, piše na spletni strani muzeja.