Slovenija 23.1.2013 9:23

Stavki javnega sektorja se pridružujejo tudi zaposleni v kulturi

Ljubljana, 23. januarja - Današnji stavki javnega sektorja se pridružuje tudi precejšen del javnih zavodov na področju kulture. Tako bodo vrata vseh ali le nekaterih svojih enot zaprle knjižnice, prav tako so v nekaterih gledališčih odpovedali predstave. Vrata bodo za javnost zaprli tudi nekateri muzeji in galerije.

Kot je za STA povedal glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj, je bila stavka izglasovana v 30 zavodih s področja kulture, v katerih so zaposleni organizirani v sindikatu Sviz. Stavko po besedah tajnika glavnega odbora sindikata Glosa Mitje Šuštarja podpira tudi dobra polovica zaposlenih v kulturi, ki so člani Glose. V 120 zavodih na področju kulture ima Glosa okrog 3600 članov. Članstvo je po Šuštarjevih besedah zelo heterogeno, zato dobra polovica stavko izrazito podpira, pri slabi polovici so naleteli na bolj mlačen odziv, nikjer pa stavki ne nasprotujejo.

Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) bo danes odprta po običajnem urniku. Uporabniki bodo lahko gradivo vračali v recepciji, ne bosta pa mogoča izposoja gradiva in vpis. Odprti bodo velika čitalnica, informacijsko središče in prostor za skupinsko učenje, vendar bo na voljo le prostor za študij, ne pa tudi informacije in knjižnično gradivo, so sporočili iz NUK.

Mestna knjižnica Ljubljana bo danes zaprla vrata večine svojih enot, razen Knjižnice Kolodvor, Slovanske knjižnice, Knjižnice Dobrova, Knjižnice Rudnik, Knjižnice Zadvor, Knjižnice Polje in Trubarjeve hiše literature. Potujoča knjižnica bo obiskala postajališča po urniku, je objavljeno na spletni strani knjižnice. Iz Mariborske knjižnice pa so sporočili, da se zaposleni pridružujejo splošni stavki javnega sektorja, zato bodo vse enote knjižnice zaprte.

V Cankarjevem domu (CD) vodstvo prepušča odločitev o udeležbi v stavki vsakemu sodelavcu oz. sindikalni organizaciji. Glede na to, da je bila za drevi že lani načrtovana peta ponovitev opere Leteči Holandec, sta se vodstvi CD in SNG Opera in balet Ljubljana odločili, da predstavo premakneta na kasnejši datum, je za STA pojasnil generalni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik. Predsednik sindikata v CD Blaž Verdir pa je povedal, da se sindikat CD ne pridružuje stavki, zaposleni, ki se bodo želeli pridružiti stavki, pa imajo vso pravico, da se je udeležijo.

Zaposleni v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) so se, kot so sporočili iz gledališča, zaradi nemotenih priprav na premiero odločili, da ne bodo stavkali. Predstava Lalanit, ki je na sporedu v sredo, pa vseeno odpade zaradi stavke zunanjih sodelavcev LGL. V SNG Nova Gorica so zaradi stavke preložili predstavo Bogastvo, ki bo morala biti na malem odru, se pa za stavko niso odločili v SNG Drama Ljubljana. V Slovenski filharmoniji bodo sicer dopoldansko vajo imeli, a bo ta krajša, saj se pridružujejo stavki.

Zaprta bodo danes ostala tudi številna razstavišča po Sloveniji. Tako bodo pred zaprtimi vrati ostali tisti, ki bodo hoteli obiskati katero od razstavišč Mestnega muzeja Ljubljana, ki se je pridružil stavki. Stavko so izglasovali tudi v ljubljanski Narodni galeriji. Ker razstavišča varujejo zunanji sodelavci, ki niso zaposleni v javnem sektorju, bodo ta ostala za javnost odprta, zaposleni v galeriji pa se bodo vsak zase odločili, kako bodo stavkali, je za STA pojasnila muzejska svetovalka Mojca Jenko.

Stavkali bodo tudi v Moderni galeriji, kjer bodo, kot je so pojasnili za STA, za javnost zaprli vrata obeh hiš - na Tomšičevi in na Metelkovi. Prav tako bodo danes ostala zaprta za obiskovalce vsa razstavišča Obalnih galerij Piran in Umetnostne galerije Maribor. Za stavko so se opredelili tudi zaposleni v Slovenski kinoteki, a večerne projekcije klub temu ne bodo odpadle, so pojasnili.