Na hitro prelistano 2.2.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 2. februarja - Pri Celjski Mohorjevi družbi so izdali Fratrske zgodbe Iva Andrića, v sozaložništvu Založbe Pivec in KD Pripovedovalski Variete pa literarni prvenec Polone Janežič Sinbadove muze. Pri založbi Miš je izšla slikanica Janje Vidmar in Suzi Bricelj Ta slavna Nuška, pri založbi Orbis pa ajurvedski priročnik zelišč ter kuhinje za samozdravljenje.

Ljubljana. Knjiga avtorja Iva Andrića z naslovom Fraterske zgodbe. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Iva Andrića z naslovom Fraterske zgodbe.
Foto: STA

Ljubljana. Stripovska slikanica avtorice Janje Vidmar z naslovom Ta slavna Nuška. Foto: STA

Ljubljana.
Stripovska slikanica avtorice Janje Vidmar z naslovom Ta slavna Nuška.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Polone Janežič z naslovom Sinbadove muze. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Polone Janežič z naslovom Sinbadove muze.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje avtorjev Ushe in Vasanta Lad. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje avtorjev Ushe in Vasanta Lad.
Foto: STA

Ljubljana. Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu z naslovom Joga zelišč. Foto: STA

Ljubljana.
Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu z naslovom Joga zelišč.
Foto: STA

FRATRSKE ZGODBE - ZGODBE IZPOD PERESA NOBELOVCA IVA ANDRIĆA

V Fratrskih zgodbah Ivo Andrić popelje bralca v skrivnostni svet frančiškanskih bratov, poln njihovih notranjih bojev, vzponov in padcev, predvsem pa ganljive, mestoma tudi nadvse duhovite polemike in nenehnega raziskovanja krščanskih korenin v težkih časih turške nadvlade. Za zgodbe je tako kot za druge Andrićeve knjige značilna neka posebna zapeljivost, ki ji uspe spremeniti načina umetniškega mišljenja in dojemanja človeških razmerij, piše na zavihku knjige, ki jo je poslovenil Jože Stabej.

Ivo Andrić se je rodil hrvaškim staršem leta 1892 v Dolcu pri Travniku, na ozemlju današnje Bosne. Otroška leta je preživel v Višegradu ob reki Drini, maturiral v Sarajevu, študiral v Zagrebu, na Dunaju, v Krakovu, doktoriral v Gradcu. Od leta 1920 je živel v Beogradu. Umrl je leta 1975. Leta 2011 so v Srbiji po izbiri Ustanove Ive Andrića ob 50-letnici pisateljeve Nobelove nagrade objavili štiri knjige njegovih zgodb, med njimi tudi Fratrske zgodbe.

SINBADOVE MUZE - LITERARNI PRVENEC POLONE JANEŽIČ

Polona Janežič, ki je javnosti bolj znana kot glasbenica in pripovedovalka, je tokrat izdala literarni prvenec. Sinbadove zgodbe so kratek roman, ki se poigrava z mislijo o možnosti konca sveta. Šesterica ljudi, prebivalcev ene izmed stanovanjskih hiš v neimenovanem mestu, se nehote znajde v vlogi svetopisemskega Noeta. Ko se nevihta prevesi v neskončno serijo deževnih dni, v katerih se svet začne polniti z vodo, se hiša spremeni v novodobno Arko z imenom Sinbada 0016. Naključni izbranci tega plovila so različni, od stare gospe v pritličju, prek mladega para ter strica in nečaka v prvem nadstropju do mlade nihilistke, skrivnostne Tistezgoraj, ki živi v mansardi. Absurdost situacije, v kateri so se znašli, skušajo osmisliti s pisanjem glasbene kulise za film o koncu sveta.

Romanu je priložena zgoščenka, na kateri so skladbe, ki jih pišejo junaki knjige. Avtorja glasbe sta Janežičeva in Matevž Kolenc, skladbo Konec sveta vedno pride nenapovedano pa je prispeval Boštjan Narat, ki je tudi avtor spremne besede romana.

TA SLAVNA NUŠKA - STRIPOVSKA SLIKANICA O NADEBUDNI NAJSTNICI

Glavna junakinja Nuška, obremenjena s tipičnimi mladostniškimi problemi, ni zadovoljna s svojim videzom, s svojima staršema, celo s svojim oboževalcem ne, predvsem pa jo teži dejstvo, da ni slavna. Po nekaj prepirih, razočaranjih, slabih ocenah in hišnih priporih pride so spoznanja: "Jaz sem jaz! Briga me, kaj si mislijo drugi!". Slikanico v obliki stripa odlikujejo živahni dialogi v jeziku današnje mladine, zabavni prizori in dinamična postavitev ter duhovita ilustracija, ki je delo Suzi Bricelj. Za delom z navidezno lahkotnostjo pa se skriva tudi tehtnejše sporočilo.

Janja Vidmar (1962) velja za eno najvidnejših slovenskih mladinskih pisateljic. Piše socialno-psihološke romane, socialno-psihološke povesti, avanturistične realistične povesti, otroško kriminalko in fantastične pripovedi. Piše tudi scenarije. Za svoje pisanje je bila večkrat nagrajena.

Suzana Bricelj (1971) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Izpopolnjevala se je v Bratislavi in Parizu. Kot ilustratorka ali oblikovalka se loteva slikanic, proze in učbenikov. Njena dela je najti v Cicidoju, Cicibanu in Pilu.

JOGA ZELIŠČ IN AJURVEDSKA KUHINJA ZA SAMOZDRAVLJENJE - PRIROČNIKA, KI TEMELJITA NA ZNANOSTI AJURVEDE

Joga zelišč je ajurvedski vodnik po zeliščarstvu, ki prinaša prevod starodavnih ajuverdskih načel in pogledov na sodobno pojmovanje in razumevanje. Avtorja David Frawley in Vasant Lad sta v delu kompleksno znanost skrčila in prepletla s spoznanji zahodnega zeliščarstva in sodobne medicine. Delo je prevedel Janez Kristijan Hiti.

Priročnik Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje avtorjev Ushe in Vasanta Lad ponuja enostaven in praktičen pristop k prehranjevanju. Vsebuje recepte iz ajurvedske umetnosti kuhanja, ki telesu pomagajo obnoviti zdravo ravnovesje. Obširna ajuverdska znanost o prehrani temelji na spoznanju, da ta ključno vpliva na vse vidike človekovega življenja, in odločilno prispeva k njegovemu zdravju. Priročnik je poslovenila Tina Košir Mazi.